Diskutujte: Jak se chystáte na nadcházející Vánoce? Jaké si připravujete zásoby?

Mohlo by vás zajímat: Vánoce a dieta: Děsím se, že zase přiberu!

Pomalu se blíží začátek adventního období a s ním začínají i přípravy na Vánoce. A protože ty jsou spojeny nejen s dárky, ale i s dobrým jídlem a pitím, začínají si hospodyňky dělat zásoby. Tradiční sváteční jídla však ke štíhlé linii příliš přátelská nejsou. Jak to tedy udělat, abyste si mohla dopřát, ale nepřibrala několik kilo navíc?

Mlsejte zdravě

Na začátku adventního období se začíná péct cukroví. A tak už několik týdnů před Vánoci nás čeká pokušení v podobě sladkých dobrot, které štíhlé linii zrovna neprospějí. Odborníci říkají – na cukroví nemusíte zapomenout, ani když držíte dietu. Mlsejte méně a hlavně zdravě. Včas si najděte recepty na cukroví, které neublíží vaší štíhlé linii – z tvarohu, jablek, ovoce, ovesných vloček. Bílý cukr můžete nahradit třtinovým a bílou mouku celozrnnou. To vše pomůže výrazně snížit počet kalorií.

Tip KAFE.cz: Spíše než cukrem slaďte medem, nebo využijte další možnosti – třeba javorový sirup či ječmenný slad. Pokud se cukru vzdát nechcete, dejte ho méně, než je v receptech uvedeno – klidně i o polovinu.

Zajímavost KAFE.cz:

  • 80 % domácností peče tradiční cukroví.
  • 80 % českých domácností připravuje tradiční domácí vánoční cukroví.
  • V polovině domácností se peče šest až deset druhů cukroví, ve čtvrtině pak jeden až pět druhů.
  • Neoblíbenějším vánočním cukrovím u nás jsou linecké a vanilkové rohlíčky. Peče je až 80 % domácností.

Omezte alkohol

Pro někoho jsou Vánoce svátky nejen dobrého jídla, ale i pití. Alkohol je ovšem velmi kalorický, a tak není tím pravým ořechovým pro štíhlou linii. Nejvíce prázdných kalorií obsahuje tvrdý alkohol – destiláty, pálenky, ale i likéry jako oblíbený vaječný koňak (100 ml obsahuje 1350 kJ). Naopak nejméně kalorií v sobě má bílé víno. Pokud tedy chystáte zásoby na Vánoce, volte kvalitní suché víno a na likéry si nechejte zajít chuť. K alkoholu nezapomeňte vypít stejné množství vody, protože alkohol tělo dehydratuje.

Tip KAFE.cz: Zajděte do vinotéky a vyberte si pár kvalitních lahví vína do předvánoční spíže.

Nahraďte kalorické věci

Spousta položek v menu se dá nahradit tak, abyste si pochutnala a zároveň jedla zdravěji. Do bramborového salátu dejte light majonézu, nebo ještě lépe bílý jogurt. Zvyšte podíl zeleniny, uzeninu vynechejte zcela, případně ji nahraďte drůbeží šunkou. Kapra si dopřejte raději v přírodní úpravě, nebo jej alespoň smažte na olivovém oleji a přebytečný tuk odsajte do ubrousku. Nezapomínejte na ovoce a dostatečný pitný režim.

Tip KAFE.cz: Zkuste si naplánovat vánoční tabuli předem! Napište si, kolik která jídla obsahují kalorií. Popřemýšlejte, co se dá nahradit zdravější variantou, nebo vynechat úplně. Teprve s upraveným seznamem se vydejte na předvánoční nákupy.

KAFE.cz doporučuje: Co si určitě připravit do předvánoční spíže

  • Sušené ovoce, křížaly
  • Med
  • Celozrnnou mouku, třtinový cukr, javorový sirup
  • Sypaný čaj
  • Čerstvé či sušené bylinky
  • Olivový olej
  • Ovoce a zeleninu, citrónovou kůru
  • Kvalitní bílé suché víno