Fyzická aktivita utváří asi jen pětinu celkového výsledku. Bez jídla se výrazných změn na postavě nedočkáte.

Jste to, co jíte

Základní stavební kámen svalů jsou bílkoviny a tuky. Odhoďte předsudky ohledně časté konzumace vajec a tmavého masa a přestaňte se bát slovo tuk už jen vyslovit. Znáte ho jako nepřítele číslo 1, to je ale potřeba změnit. Stravování při cvičení je ale úplně jiná liga - avokádo, ořechy, vejce, maso, zelenina, co se do vás vejde a jako dezert čerstvé ovoce.

Jako vrabec, jako bagr

Drtivá většina žen, které překročí práh posilovny, automaticky uberou na porcích a často i hladoví. V domnění, že tak pomůžou hubnutí, si odpírají a připravují se o důležitý příjem bílkovin, tuků a zdravých sacharidů, které jsou pro svalovou hmotu a energii naprosto zásadní. Bez energie nedosáhnete dobrých výsledků, natož se zlepšující se tendencí. Budete hladová, nevrlá a demotivovaná.

Některé cvičenky mají opačný problém. Cvičí-li se závažím, s olympijskou činkou, jednoručkami a nevyhýbají se těžkým váhám, mají pocit, že je třeba výdej energie dohnat a ujíst. Dostáváte se tak do začarovaného kruhu, kdy svaly nikdy nepřekonají navýšený příjem a vysekaná figura zůstane pod vrstvou tuku.

Vyrovnaný příjem a výdej je pro viditelné výsledky velmi důležitý.

Špatné cukry

Je rozdíl mezi cukry z koblihy, kterou si dáte k večerní kávě, a sacharidy z banánu, broskve nebo hroznového vína. I ovoce si ale v přiměřeném množství dopřávejte jen dopoledne, kdy tělo tráví o něco rychleji.

Málo vody

Potřeba vody se při fyzické aktivitě zvyšuje a není dobré ji podceňovat. Dehydratace by mohla zamávat s oběhovým systémem i funkcemi mozku. Dva litry čisté a neperlivé vody jsou dnes snad už povinnost.

Cheat day

Den v týdnu, kdy si dopřejete všechno, na co se vám sbíhají sliny. Od přeslazených čokolád, přes karamelové bonbony až po vdolky a větrníky. Tělo si na režim zvykne a bude žít právě pro ten jeden den. Celý týden bude velmi obezřetně pracovat s energií a spalováním. Je lepší vytvořit si systém, který je pro vás dlouhodobě udržitelný, aniž byste měli potřebu vracet se k jídlu, které stojí za vašimi asymetrickými rozměry. Místo neděle s čokoládou volte každý den pár kuliček hrozna, rakytníkový bonbon nebo dvě kostičky vysokoprocentní čokolády.

Psychika

Mentální pohoda se často podceňuje, stejně jako jídlo. Připravte se na nový režim a odůvodněte si, proč je pro vás dobrý. Určete si dílčí cíl a vydejte se mu naproti.