Inseminace a mimotělní oplodnění – to jsou dvě nejznámější techniky asistované reprodukce, o kterých jsme psali v minulých dílech našeho seriálu. Jaké jsou ale zkušenosti žen, které se s nimi setkaly? Přinášíme vám některé z nich:

Lada: „Zadařilo se po 6. inseminaci.“

„S manželem jsme se snažili skoro rok o miminko a když stále nepřicházelo a já každý měsíc proplakala dny, kdy se dostavila menstruace, vydali jsme se na specializovanou kliniku. Doktor nás oba vyšetřil a doporučil nejdříve stimulovat vaječníky a zkoušet to dál přirozeně. Ani to nevedlo k úspěchu, a tak přišla inseminace. První se nezdařila, ani druhá, třetí… To už jsem do sebe píchala injekce, které stály tisíce a pořád nic. Rozhodli jsme se zkusit to šestkrát, než se vydáme na umělé oplodnění. Byl tu šestý pokus a stále nic. A tak mě sestra rovnou objednala na umělé oplodnění. S pocitem, že už to určitě vyjde, jsem odešla z ordinace. Stal se zázrak. Na zákrok už nedošlo – po šesté inseminaci jsem totiž konečně otěhotněla!

Sylva: „IVF vyšlo napoprvé…“

„Pořád jsme s manželem odkládali sourozence pro naší dceru s tím, že času je dost. Když jí bylo 10 let, tak jsme se rozhodli pro mimčo. Jenže jsme zjistili, že vše není tak, jak si představujeme. Sice se mi hned povedlo otěhotnět, ale jednalo se o mimoděložní těhotenství, které skončilo prasklým vejcovodem a silným krvácením do břicha, následovalo odstranění vejcovodu a transfuze krve. Pro velké bolesti břicha jsem byla za rok operována a zjistili mi endometriózu a srůsty. Za dva roky jsem znovu otěhotněla a následovalo opět prasklé mimoděložní těhotenství a odstranění druhého vejcovodu a tím i šance na těhotenství přirozenou cestou! IVF jsme podstoupili v Praze. Povedlo se nám to hned napoprvé a dnes máme tříměsíčního syna a 16letou dceru.

Magda: „Čekali jsme tři roky…“

„Snažili jsme se tři roky, pak přišla laparoskopie, cviky podle Mojžíšové, návštěva centra IVF, následně zjištění, že manžel má málo spermií a dost z nich líných, inseminace a dvě umělá oplodnění – to celé trvalo další tři roky. A když jsem měla jít po třetí, tak už jsem byla tak nějak připravená, že to zase nevyjde. A najednou zjistili, že jsem navzdory všemu těhotná přirozenou cestou! Narodila se mi holka a teď jí budou tři. Když měla rok a půl, opět jsem zjistila že jsem v tom, tak teď už mám ještě hošíčka. A to nám řekli, že my nikdy nemůžeme mít děti přirozeně!

Petra: „Otěhotněla jsem po 16 letech!“

„Doktorů jsme za ty roky vystřídali moc. Začínali jsme u obvodního gynekologa s tím, že jsem vlastně mladá, tak co chci. Asi po dvou letech jsem začala dojíždět do jedné kliniky, kde se platilo za každou návštěvu. Cpali do mě hormony a bylo zajímavé, že manžela k léčbě nepotřebovali. Pan doktor mi vždy poklepal na rameno se slovy, že jsem ještě mladá – to mi bylo 26. Nakonec jsem se naštvala a odešla. Pak jsem jezdila nějakou dobu do Motola, kde mi odstranili veliké srůsty. Následovalo období hormonů, pak jsem zkoušela bylinky, léčitele atd. Vše bez úspěchu. Nakonec jsem se složila. Ztrácela jsem kamarádky, které měly děti a já už nesnesla ani pohled na těhotnou. Nakonec, to už mi bylo 34 let, jsme začali jezdit do malého centra reprodukční medicíny v Praze. S panem doktorem jsme si moc nesedli, a když mi řekl, že první dvojčata nejsou živá, a že musím na kyretáž, tak jsem myslela, že to nepřežiju – po 14 letech a já přijdu o dítě! Pak jsem vyměnila doktora. Z druhého pokusu IVF se nám narodil po 16 letech krásný kluk. Teď už je mu dva a půl roku a má se čile k světu!“

Podařilo se vám otěhotnět přirozeně, nebo s pomocí lékařů? Pak je tu právě pro vás náš nový seriál, který startuje již příští týden! V něm se dozvíte o těhotenství vše, co vás zajímá.

Také nebyla vaše cesta k miminku jednoduchá? Napište nám své zážitky a zkušenosti!