Letos je tomu víc než třicet let, co se v Anglii narodilo první dítě ze zkumavky. I když tzv. mimotělní oplodnění, známé jako IVF (in vitro fertilization), bylo původně určeno pouze pro ženy, u nichž se prokázaly vážně poškozené, nebo chybějící vejcovody, v současnosti je běžnou metodou asistované reprodukce. A tak je čím dál častější, že k IVF přistupují lékaři i při malém počtu či pohyblivosti spermií partnera, při problémech s ovulací ženy a v mnoha dalších případech.

Úspěšnost je vyšší

Velmi často předchází IVF inseminace, o které jsme psali minulý týden. Lékaři ji většinou opakují třikrát, a pokud nezabere, přechází se k metodě mimotělního oplodnění, u níž je úspěšnost značně vyšší – pohybuje se mezi 25 až 35 %. Vše však závisí na řadě faktorů, roli hraje mj. i věk ženy.

Dítě ze zkumavky

Stejně jako u inseminace stojí většinou na začátku IVF hormonální stimulace vaječníků. Cílem je podpořit ovulaci a získat větší množství vajíček. První dva týdny cyklu tedy ženu čekají injekce, které si zvládne aplikovat sama. Jakmile vše spěje k ovulaci, dostane žena další injekci – na její vyvolání. Dosud byl postup stejný, nyní ovšem nastává zlom. Zatímco inseminace se prováděla bez jakékoli narkózy a přímo v těle ženy, při IVF musí žena podstoupit krátký zákrok v celkové anestézii. Z její dělohy je totiž třeba odebrat vajíčka, která se oplodní mimo tělo, ve zkumavce, a to spermiemi partnera, kterému opět nezbude než odevzdat vzorek v kelímku…

Bezbolestný transfer

Jakmile jsou oplodněná vajíčka připravena, následuje transfer zpět do dělohy, a to pomocí tenkého katétru. Zákrok se provádí bez narkózy. Lékaři do ženy přemístí maximálně tři embrya, aby se zamezilo nechtěným vícečetným těhotenstvím. I přesto se stává, že se minimálně dvě uchytí – proto se po IVF rodí tolik dvojčátek. A co potom? Čeká vás užívání hormonálních tablet na podporu těhotenství a dva týdny nejistoty. Nejdříve po dvanácti dnech má totiž cenu provést těhotenský test. A je-li pozitivní? Pak se můžete těšit na vytoužené miminko. Pokud ne, nezoufejte. Zákrok můžete záhy zopakovat, ne vždy je úspěšný na poprvé…

Kafe.cz zjistilo: Co byste měla vědět:

  • Ženám od 22 (v některých případech od 18 let) do 39 let hradí IVF 3x za život zdravotní pojišťovny. To ale neznamená, že vás nebude nic stát. Musíte počítat s doplatky za léky, které se pohybují v řádu tisíců korun. Sami si hradíte také veškeré nadstandardní výkony (např. ISCI, IMSI apod.). Za jeden cyklus IVF je tedy třeba jen na doplatcích počítat s částkou kolem 20 000 Kč.
  • Pokud žena přesáhne 39. rok, anebo vyčerpala všechny pokusy, hradí si sama celý cyklus IVF, který se může vyšplhat až na 80 000 Kč.

Malý slovníček základních pojmů asistované reprodukce

ISCI (intra-cytoplasmic sperm injection) je metoda, při níž se do vajíčka ženy injekcí opatrně zavede jedna spermie partnera. Používá se v případech, kdy je zjištěna příčina mužské neplodnosti – spermie jsou nepohyblivé, abnormálního tvaru, anebo je jich extrémní nedostatek.

IMSI je metodou, která umožňuje kvalitnější výběr spermií. Díky ní jsou zvětšeny až 6 000x speciálním mikroskopem a odborníci tak mohou vybrat skutečně ty nejlepší z nich.

KET je zmrazení kvalitních, ale přebytečných vajíček odebraných z těla ženy. V případě, že vám první pokus nevyjde, odpadá další stimulace a odběr.

MESA, TESE jsou metody, které se používají v případě, že v ejakulátu muže nejsou žádné živé spermie. Pomocí metody MESE (Micro Epididymal Sperm Aspiration) se odsají z nadvarlete, u TESE (Testicular Sperm Extraction) se získávají z kanálků zárodečného epitelu.

Jaké jsou zkušenosti žen, které se s metodami asistované reprodukce setkaly? To se dozvíte již příští týden!