Navštívila jste s partnerem odborníka a absolvovala řadu vyšetření. Máte štěstí – vypadá to, že váš problém není nikterak závažný a spadá do kategorie lehkých a středních poruch plodnosti. Jste v pořádku, vaše vaječníky jsou funkční a cykly ovulační, jen partner zkrátka nemá ideální spermiogram. Lékař vám proto s největší pravděpodobností doporučí tzv. intrauterinní inseminaci, označovanou jako IUI.

Základní technika asistované reprodukce

V tomto případě se není absolutně čeho bát. Jde totiž o jednu z nejstarších metod léčby mužské neplodnosti a základní techniku asistované reprodukce. Podmínkou, aby mohl být zákrok úspěšně proveden je, aby žena měla průchodné vejcovody – nebo alespoň jeden z nich. Dále je potřeba, aby měl partner normální, nebo jen lehce snížený spermiogram,. Za hranici, která může být úspěšná, se považuje počet spermií nad 5 mil./ml a pohyblivost alespoň 50 %. Ještě lepší však je, pokud dosahuje hodnot nad 10 mil./ml.

Podpora ovulace

Co vás tedy čeká? Ve většině případů dostane žena hormonální léky na podporu ovulace a dozrání většího počtu folikulů (váčků s vajíčky), a to buď ve formě tablet, anebo injekcí (tzv. gonadotropiny), které bývají účinnější a jejichž aplikaci snadno zvládnete sama doma. Zde je však nutno počítat s doplatky, injekce totiž zdravotní pojišťovny většinou nehradí, anebo jen částečně.

Partner odevzdá vzorek

S blížícím se termínem ovulace zkontroluje lékař ultrazvukem, kolik folikulů ve vašich vaječnících dozrálo a zda je vhodné zákrok provést. Čeká vás většinou další injekce, pro změnu na vyvolání ovulace. A pak už je na řadě partner – v den vaší ovulace odevzdá vzorek spermatu, který je následně v laboratoři upraven tak, že jsou z něj vybrány ty nejkvalitnější a nejpohyblivější spermie. Poté přichází na řadu samotný výkon.

Nenáročná a bezbolestná metoda

Inseminace je nenáročná a ve většině případů zcela bezbolestná. Provádí se ambulantně, na gynekologickém křesle a trvá jen pár minut. Lékař do ženy zavede poševní zrcadla jako při vyšetření děložního čípku, a poté tenkým katétrem zavede dovnitř dělohy připravený ejakulát. Následně nechá ženu pět až patnáct minut ležet. Pak hned můžete jít domů.

Úspěšnost je maximálně 15 %

Při inseminaci ale nemůžete čekat okamžitý zázrak. Její úspěšnost na jeden cyklus se pohybuje mezi 10 až 15 %, a tak se velmi často na poprvé nezdaří. Lékaři ji většinou opakují třikrát, než doporučí jinou techniku asistované reprodukce, jako je mimotělní oplodnění. A o tom se dozvíte více v dalším dílu našeho seriálu!

Kafe.cz zjistilo:

  • Zákrok se doporučuje i v případě, kdy je diagnostikována imunologická příčina neplodnosti, při níž žena vytváří protilátky proti mužovým spermiím, anebo tehdy, když spermiogram muže je normální, ale u ženy se provádí vyvolání ovulace.
  • Pokud má partner snížený počet spermií, doporučuje se před zákrokem několikadenní sexuální abstinence. Naopak poté je styk doporučován denně.
  • Po provedení inseminace vám lékař pravděpodobně doporučí užívat progesteron, který podporuje těhotenství v prvních týdnech. Jedná se o tablety k perorálnímu užití, anebo k zavádění. Volit se může i kombinace obou.
  • To, zda jste těhotná, poznáte asi za čtrnáct dní z krve, a nebo na základě pozitivního těhotenského testu.
  • Zákrok hradí 6 x ročně zdravotní pojišťovny, je však nutné počítat s příplatky za léky a u některých odborníků i za úpravu spermatu.