Pokud měsíce běží a vám se otěhotnění nedaří, neváhejte udělat první krok a podívejte se po specializovaném centru ve vašem okolí. Ale pozor, aby se mohla odhalit pravá příčina vašeho neúspěchu, je důležité navštívit odborníka i s partnerem, i když to nebude jednoduché. Asi každá žena ví, jak těžké je dostat muže k doktorovi a ještě k tomu s takto intimním problémem. Na druhé straně – pokud o dítě opravdu stojí, určitě ho přesvědčíte. Navíc muže žádné extra nepříjemné vyšetření – alespoň zpočátku – nečeká.

Vyberte si odborníka

Jak tedy postupovat? V první řadě si vyberte některé z Center reprodukční medicíny, anebo specializovaného lékaře na léčbu neplodnosti. Volte odborníka v blízkosti vašeho bydliště, protože vás bude čekat návštěv více. Žádné doporučení od gynekologa potřebovat nebudete – stačí si jen domluvit termín návštěvy.

Na začátku je rozhovor

První návštěva lékaře se blíží a vy máte strach z vyšetření? To nemusíte! Na první schůzce vás čeká především rozhovor s lékařem, který se vás bude ptát na váš i partnerův zdravotní stav, prodělané nemoci a problémy u vás i v rodině, stejně jako na léky, které užíváte, nebo jste užívala. Na základě pohovoru vám lékař doporučí vhodná vyšetření a navrhne další postup.

Ovulační cykly

Samozřejmě že více testů čeká ženu, takže se obrňte trpělivostí. Určitě ale nejde o nic, co by se nedalo zvládnout. Kromě běžné gynekologické prohlídky musí lékař zjistit, zda jsou vaše cykly ovulační. A to buď pomocí ultrazvuku v době ovulace, anebo testem hladiny progesteronu, který se provádí ve druhé polovině cyklu.

Partnera čeká spermiogram

Co čeká vašeho partnera? Spermiogram. Lékař totiž musí zjistit, kolik má spermií, jak jsou kvalitní a pohyblivé a zda tedy samy o sobě mohou vajíčko vůbec oplodnit. Právě této procedury se muži děsí nejvíce. Představa malé místnosti s několika erotickými časopisy a kelímek v ruce, ve kterém mají přinést vzorek – to na dobrém pocitu nepřidá. A ještě k tomu, když za vámi čeká fronta dalších nedočkavců… Ale nebojte se, není to tak zlé, jak to vypadá. Jde o jednorázovou záležitost. Navíc některá centra umožňují odebrat vzorek doma do zkumavky a do dvou hodin jej dopravit, ovšem při zachované tělesné teploty.

Průchodnost vejcovodů

Pokud je spermiogram i vaše ovulace v pořádku, může vás lékař poslat na laparoskopii dělohy a vejcovodů (či rentgen), při níž se zjišťují srůsty, neprůchodnost, případně endometrióza – časté příčiny neplodnosti, o nichž jsme psali v minulém dílu. Pokud se stále nenašla příčina, mohou vše doplnit hormonální, imunologická a genetická vyšetření. Na základě výsledků lékař určí další postup.

Co bude dál? To se dozvíte v dalším pokračování našeho seriálu!

Tipy Kafe.cz: Jak vybrat odborníka?

  • Nemůžete se rozhodnout, kterého odborníka navštívit? Pak se zkuste podívat na reference na internetu. Najdete zde totiž velké množství diskuzí na toto téma, včetně názorů na jednotlivá centra i lékaře.
  • Pokud se vám nebude líbit přístup vámi zvoleného centra, neváhejte jít jinam. Možnost otěhotnět je s psychikou velmi spojena a určitě se vám lépe zadaří tam, kde se budete cítit dobře.
  • Zjistěte si, zda se o vás bude od počátku starat jeden lékař, anebo pokaždé narazíte na jiného, který bude mít zrovna službu. Jde o intimní záležitost a ne každému bude střídání doktorů vyhovovat.
  • Ne všechna vyšetření a už vůbec ne všechny léky, hradí zdravotní pojišťovny. Ceny se také liší dle jednotlivých zařízení. Ověřte si proto předem, kolik vás to bude stát.

Kafe.cz zjistilo: Kam se obrátit?

Specializovaných Center reprodukční medicíny existuje po republice spousta. Kompletní seznam, včetně kontaktů, najdete na www.neplodnost.cz. My vám přinášíme tipy na některé z nich:

Praha
Iscare I.V.F.
www.iscare.cz
Sanatorium Pronatal
www.pronatal.cz
Centrum lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet
www.gennet.cz
Centrum reprodukční medicíny Gest
www.gest.cz
Brno
Centrum asistované reprodukce
Gynekologicko-porodnická klinika LF a FN Brno
www.ivfbrno.cz
Sanatorium Helios, privátní ženská klinika
www.sanatoriumhelios.cz
Klinika pro léčbu neplodnosti Unica
www.unica.cz
Ostrava
Gyncentrum Ostrava
www.gyncentrumostrava.cz
Plzeň
Natalart
www.natalart.cz
Institut reprodukční medicíny a endokrinologie
www.ivf-institut.cz
České Budějovice
Sanatorium Art
www.sanatoriumart.cz