Vysadila jste antikoncepci a zatímco vaše kamarádky jedna po druhé přicházejí do jiného stavu hned, jak si zamanou, vám se prostě nedaří. Měsíce ubíhají a vy místo dvou čárek na testu máte cyklus pravidelný jak hodinky. „Jsem snad neplodná?,“ ptáte se sebe sama. „Anebo má problémy partner?“ Pokud je to už rok a stále se vám nedaří, může se skutečně jednat o jeden z druhů neplodnosti.

Jak se dělí neplodnost

Podle Světové zdravotnické organizace dělíme neplodnost na dvě základní skupiny – primární a sekundární. Do první z nich spadá pár, u nějž během jednoho roku při pravidelném nechráněném styku nedošlo k žádnému početí. Do druhé skupiny zase ten, u nějž v minulosti k oplodnění došlo, ale během jednoho roku se další nezdaří. Vedle nich stojí ještě dvě kategorie – neobjasněná neplodnost a pravidelné spontánní potraty. Co za tím vší stojí?

Příčiny u žen i mužů

Příčin neplodnosti může být celá řada, a to jak ze strany ženy, tak muže, proto je vždy potřeba důkladné vyšetření celého páru. Může se totiž jednat o poruchy anatomické, zánětlivé, infekční, hormonální, anebo genetické.

Nejčastější příčiny u žen:

1. Nepřítomnost ovulace

Mezi nejčastější poruchy u žen patří nepřítomnost ovulace. Vaječníky nejsou schopny uvolnit vajíčko, které je potřeba k oplození. Velmi častý je tento problém u žen s nepravidelným cyklem, ale za vším může stát i stres, nadváha, genetické poruchy či vrozené vady. Specialista vám v tomto případě nasadí léky na úpravu cyklu a podporu ovulace.

2. Neprůchodnost vejcovodů

Příčinou neprůchodnosti vejcovodů bývají prodělané záněty, anebo pohlavní choroby. Vejcovody pak nejsou schopny transportovat vajíčko do dělohy. Pokud se jedná o částečnou neprůchodnost, je otěhotnění možné, i když málo pravděpodobné. V případě úplné neprůchodnosti je vyloučené – tedy bez lékařského zásahu. Nejčastěji se ženám provádí laparoskopie. Nepomůže-li, je tu stále možnost umělého oplodnění.

3. Endometrióza

Možná se to nezdá, ale jde o poměrně časté onemocnění, při němž se tkáň děložní sliznice objevuje na jiných orgánech, jako jsou vaječníky apod. Reaguje na hormonální změny a každý měsíc krvácí. Ovšem krev nemůže normálně odtékat, a tak způsobuje záněty, srůsty, cysty, které jsou pak příčinou neplodnosti. V tomto případě je tu možnost hormonální léčby, anebo chirurgického zákroku.

4. Další příčiny

Kromě výše zmíněných častých příčin, jsou tu i mnohé další, které mohou bránit otěhotnění. V těle ženy mohou být např. protilátky, které ničí partnerovy spermie, a ty pak nemají šanci doputovat k vajíčku. Problémem mohou být i vrozené poruchy dělohy, anebo poruchy děložního čípku, zvýšená hladina prolaktinu a mnohé další.

Nejčastější příčiny u mužů:

1. Varikokéla

Nejčastější příčinou mužské neplodnosti bývá tzv. varikokéla, tedy vada, kterou způsobují rozšířené žíly, jenž odvádí krev z varlat. Muž má potom problém se sníženou produkcí spermií. A že není zanedbatelný dokládá fakt, že postihuje až 20 % mužů! Vše se však dá napravit drobným chirurgickým zákrokem.

2. Nízký počet, nebo špatná pohyblivost spermií

Velmi častým problémem u mužů bývá tzv. oligospermie, tedy nízký počet spermií, který výrazně snižuje šance na otěhotnění. V krajním případě se může stát, že počet spermií je nulový, v tom případě mluvíme o tzv. azoospermii. K dosažení cíle, tedy vajíčka, může spermiím bránit i špatná pohyblivost, anebo abnormální tvar.

3. Další příčiny

Také mužský organismus může vytvářet protilátky proti spermiím, v tomto případě proti svým vlastním. Protilátky pak spermie paralyzují a obalují, a tak jim brání v oplodnění. Kromě toho se mohou u mužů objevit hormonální problémy, ucpání chámovodů, zadržení jednoho nebo obou semeníků či chromozomální poruchy.

Navštivte CAR

Příčin neplodnosti je zkrátka tolik, že se bez odborníka neobejdete. Ideální je proto návštěva některého z Center asistované reprodukce. V příštím dílu našeho seriálu se podíváme, co vás při návštěvě lékaře čeká a přineseme vám tipy na centra, kam se můžete obrátit.

Informace na internetu:

  • www.neplodnost.cz