Ženy, které vyvrcholení nedosahují, mohou mít podle odborníků problém s početím… „Sex mám ráda, je mi příjemný a baví mě, ale nikdy jsem nezažila orgasmus. A to jsem vystřídala více partnerů.“ svěřuje se třicetiletá Hanka se svým problémem. A není sama – podle statistik nezažije nikdy orgasmus deset až patnáct procent žen na celém světě, u nás údajně zhruba 8 %.

Početí a orgasmus k sobě patří

Pokud je ženě sex příjemný, není co řešit – tedy jestliže se marně nepokouší otěhotnět. Britský odborník na poruchy plodnosti profesor Robert Winston totiž v listu Daily Mail zveřejnil zajímavý článek. To, že žena nezažívá orgasmus a nemůže počít dítě, prý může mít přímou souvislost.

S otěhotněním souvisí stahy při orgasmu

Britský lékař, který se neplodností zabývá celý život, přišel na zajímavý fakt. Podle něj ženy, které nemohou otěhotnět, ale přitom jsou dle lékařů zdravé a početí tak nic objektivního nebrání, mají často jinou potíž – nezažívají při sexu orgasmus. Právě při něm se totiž stahuje vagína a děloha, a to často velmi silně, a tím spermie posouvá blíže k vajíčku. Do těla se totiž vyplavuje hormon oxytocin, který nejen přináší pocity extrémního potěšení, ale je zodpovědný i za stahy dělohy.

Více sexu = uspokojení a šance na dítě

Někteří odborníci jsou ale jiného názoru. Podle nich ženy, které zažívají orgasmus, více vyhledávají sex, protože jim přináší uspokojení. A tím se zvyšuje i jejich šance na otěhotnění. Profesor Winston si za svou teorií stojí, avšak přiznává, že celou věc je potřeba dále zkoumat. Kdoví, možná se v dalších letech ještě dočkáme překvapení…

KAFE.cz zjistilo: Co nevíte o orgasmu?

  • Existují dva základní druhy orgasmu: vaginální, který je vzácnější a dosáhne ho jen třetina žen a druhý, který vzniká drážděním klitorisu. Někdy se hovoří ještě o orgasmu, který žena dosáhne stimulací bodu G.
  • Průměrná žena potřebuje k dosažení orgasmu dvacet minut, zatímco mužům stačí dvě až pět minut.
  • Jen třetina žen dosáhne orgasmu při styku. Ostatní k němu potřebují předehru, masturbaci, apod.
  • Orgasmus působí jako antidepresivum a pomáhá proti stresu. Při sexu jsou totiž utlumené části mozku zodpovědné za strach a úzkost.
  • Orgasmus pomáhá tlumit bolest. Do těla se vyplavují endorfiny, hormony radosti, které dokáží bojovat i s bolestí – například hlavy, anebo menstruační.
  • Žena prý orgasmu nejlépe dosáhne v klasické misionářské poloze, kdy má ještě podloženou pánev a nohy co nejblíže hrudníku. Partner tak dobře stimuluje G-bod.