Nejnebezpečnější potraviny III: Víte, co jíte?

Zdroj: Profimedia.cz

Smažené brambůrky, oříšky, víno... Dnes vám přinášíme poslední desítku rizikových potravin a jeden bonus navíc.

Seriál o nebezpečných potravinách přinesl německý deník Bild. Dnes uveřejňujeme poslední díl. A k němu přidáváme jednu pozitivní zprávu – které potraviny působí protirakovinně a jak je správně jíst. Ale začněme poslední desítkou nebezpečných potravin...

1. Sója

Lidé alergičtí na mléko, ořechy, rýži, brambory mohou reagovat alergicky také na sóju. Ve větším množství navíc způsobuje neplodnost.

2. Angrešt

Obsahuje kyselinu glyoxylovou. Při konzumaci syrového angreštu může dojít k její oxidaci a případné otravě.

3. Sladké brambory

Ze 60 % jsou tvořeny vodou. Skladujte je v temné místnosti při teplotě nad 5 stupňů, jinak hrozí napadení plísní.

Angrešt

4. Umělé sladidlo

Aspartam, který obsahují všechny produkty tzv. light, je ve větším množství škodlivý. Děti by tyto produkty proto neměly konzumovat vůbec.

5. Vitaminy

Jejich nadměrná konzumace tělu škodí. Například příliš velké množství vitaminu A vede k bolestem hlavy.

6. Jalovec

Pozor by si měly dávat hlavně těhotné ženy. Toto koření může způsobit krvácení.

Jalovec

7. Nadměrné množství vody

Člověk, který to přežene s pitím vody, vypadá jako opilý. Příliš velké množství vody může způsobit otok mozku a znamenat smrt!

8. Vnitřnosti

Pozor! Játra nebo ledvinky mohou obsahovat těžké kovy.

9. Špatně připravené maso

Maso by se nemělo příliš dlouho ohřívat. Ohříváním mohou vznikat rakovinotvorné látky.

10. Cukr

Pozor si na všechny typy cukru, tedy např. také na fruktózu (hroznový cukr) a laktózu (mléčný cukr) musejí dávat hlavně diabetici.

A co že to funguje v boji s rakovinou?

Podle výzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO), který uveřejnil časopis 100+1, lze vhodným složením jídla snížit ročně počet nových případů rakoviny až o tři miliony. Tady je desatero, kterého se máte držet:

  1. Omezte potraviny s vysokou kalorickou hodnotou (nad 225 a více kilokalorií na 100 gramů potravin). Jde především o jídla z prodejen rychlého občerstvení a sladké nápoje.
  2. Základem stravy by měla být zelenina, a ne maso. Denně by měl mít člověk na jídelníčku minimálně 400 gramů zeleniny nebo ovoce.
  3. Hlídejte si BMI (Body Mass Index). Hmotnost by se měla blížit spodním hodnotám ideálního BMI.
  4. Každý den buďte fyzicky aktivní.
  5. Omezte konzumaci uzenin a červeného masa. Mají přímou souvislost s rakovinou.
  6. Omezit alkohol. Maximálně se doporučuje jedna až dvě sklenky vína denně.
  7. Omezte jídla konzervovaná solí.
  8. Nejezte potravinové doplňky.
  9. Jezte ryby a dary moře.
  10. Pokud u vás bude rakovina diagnostikována, dodržujte výše uvedená doporučení i nadále.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky