Nejnebezpečnější potraviny: Dnes prvních 20

Zdroj: Profimedia.cz

Ovoce je zdravé a brambůrky škodí... Tak takhle jednoduché to rozhodně není! Dokonce i potraviny, které nám leckterý odborník na zdravou výživu doporučí, mohu organismu škodit. Než zasednete k velikonoční tabuli, překontrolujte si, co jíte.

Věděla jste, že lněná semínka mohou obsahovat kyselinu kyanovodíkovou, že sýr může ve spojení s některými léky vyvolat infarkt, anebo že muškátový oříšek může způsobit smrt? Německý deník Bild přinesl přehled nejnebezpečnějších potravin a nápojů. My vám dnes přinášíme prvních 20 z nich.

1. Alkohol

Alkohol nedokáží zužitkovat svaly a jeho přílišné množství škodí játrům. Ohrožen je také trávicí trakt, ústní sliznice, slinivka břišní a paměť! Obzvláště by se měly vyhýbat alkoholu těhotné ženy. Pokud konzumují více než např. dvě deci vína denně, škodí tím plodu, kterému se nedostatečně vyvíjejí některé orgány.

2. Avokádo

Obsahuje sacharidy, vitamin C, fosfor, vápník a železo – tedy samé důležité látky. Pozor by si ale měli dávat diabetici. Látky obsažené v avokádu totiž mohou zvýšit hladinu krevního cukru!

3. Bambusové výhonky

Bambusové výhonky by se neměly jíst syrové. Obsahují glykosid kyseliny kyanovodíkové, který se trávením může změnit v jed!

4. Lesní plody

Maliny, borůvky, jahody a ostružiny obsahují kyselinu salicylovou. Alergici na ní mohou reagovat pocity svědivosti, astmatem, nebo žaludeční nevolností.

5. Mandle

Obsahují látku, která se může přeměnit v jedovatou kyselinu kyanovodíkovou. Pokud se ale uvaří, nebezpečí nehrozí.

6. Bukvice

Kvůli škodlivým látkám se vůbec nedoporučují konzumovat v syrovém stavu.

7. Produkty pro diabetiky

Na cukr nahrazující fruktózu reaguje spousta lidí enteritidou (zánět sliznice slepého střeva), průjmem, zvýšenou hladinou krevního tuku. Sladidla jsou projímavá. Aspartam může poškodit dětský organismus.

8. Vajíčka

Ze syrových vajec hrozí salmonela. Nejvíce jsou ohroženi starší lidé a děti.

9. Přepálený tuk

Při přepalování tuku se mohou uvolňovat rakovinotvorné peroxidy. Proto tuk zahřívejte maximálně na 80 stupňů Celsia.

10. Ryby

Kvůli znečištěnému vodstvu mohou ryby obsahovat nebezpečné látky, jako je dioxin, DDT apod. Přílišná konzumace ryb může způsobovat nevolnost, nervové poškození a halucinace.

11. Syrové maso

Měly by se mu vyhýbat obloukem především těhotné ženy! Může totiž obsahovat nebezpečnou listerii, která je pro embryo smrtelná. Ze syrového masa se může do organismu dostat tasemnice.

12. Kuřecí maso

Při konzumaci kuřecího masa se člověk může snadno infikovat salmonelou. Chladicí boxy v některých obchodech dostatečně nefungují, vlivem čehož se množí zárodky salmonely.

13. Grilované maso

Když tuk z masa kape na rozpálené dřevěné uhlí, začínají se uvolňovat polycyklické sloučeniny aromatů. Ty se trávicím traktem mohou dostat do ledvin a jater. Hrozí nebezpeční vzniku nádoru. Proto je lepší grilovat na alobalu.

14. Hranolky

Obsahují příliš mnoho transmastných kyselin. Ty zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Jejich molekuly se váží na cévní stěny, což vede k ucpání cév. Zvyšuje se tak riziko kardiovaskulárních chorob.

15. Káva

Příliš mnoho kávy může vést k neklidu, nervozitě a poruchám srdečního rytmu. U silných pijáků se při jejím nedostatku mohou projevovat abstinenční příznaky, jako je např.
bolest hlavy. Podobné substance jako káva obsahuje také čaj či kakao.

16. Cereálie

Pozor by si měli dávat především lidé trpící glutenovou intolerancí – celiakií. Pšenice, ječmen, oves, otruby a rýže poškozují jejich trávení.

17. Hořčice a muškátový oříšek

Konzumace hořčice může způsobit neklid, či dokonce poškození ledvin. Šalvěj zase může způsobit závratě či epileptický záchvat, muškátový oříšek halucinace. Již 15 gramů muškátového oříšku může být smrtelných! Pozor: Pro děti mohou být smrtelné pouhé dva muškátové oříšky.

18. Špatně uskladněné brambory

Brambory si jako ochranu vytvářejí jedovaté alkaloidy. Pokud jsou špatně uskladněny (ve vlhkých a světlých prostorách), zvyšuje se koncentrace alkaloidů. Pozření takových brambor pak může způsobit malátnost. Klíčící, zelené či seschlé brambory mohou být jedovaté!

19. Syrové zelené fazolky

Neuvařené zelené fazolky jsou jedovaté. Jejich pozření může způsobit zánět střevní sliznice. Vařené fazolky jsou ale naprosto neškodné.

20. Med

Med je pro kojence tabu. Při zpracování se v medu mohou usadit bakterie. Ty mohou způsobit ucpání střev.

Divíte se, co jíte? Aby váš přehled byl dokonalý a na Velikonoce jste si pochutnávali jen na samých zdravých věcech, přineseme vám příští týden přehled dalších 20 nejnebezpečnějších potravin!

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky