Cereálie patří mezi potraviny, které mohou pomoci snížit váhu. Budete-li je jíst ve správnou dobu a ve správném množství, a samozřejmě – když si jich dopřejete dostatek. Britští vědci dokonce tvrdí, že dostatek cereálií v jídelníčku může účinně bojovat s obezitou. Pojem cereálie zahrnuje všechny obilniny a výrobky, jejichž složkou je jakékoli obilí. Na světě patří zrno obilovin k nejpěstovanějším plodinám určeným ke konzumaci. U nás je nejběžnější pšenice, ale dále do cereálií patří také ječmen, žito, oves, kukuřice, jáhly a pohanka. Do obilovin patří také rýže, quinoa či amarant.

Proč je zařadit do jídelníčku

Cereálie bychom rozhodně neměli z jídelníčku vynechávat. Jsou pro nás hlavním zdrojem sacharidů, a tím i energie. Není tedy divu, když sportovci a jinak aktivní lidé do svého jídelníčku zařazují právě obiloviny a výrobky z nich. Kromě toho ale mají pozitivní účinek na naše zdraví. Výzkumy totiž ukazují, že svědčí našemu zdraví. Lidé, kteří je konzumují, mají nižší BMI a nižší špatný cholesterol. Ideální bude, když je zařadíte do jídelníčku hlavně ve formě snídaně. Zasytí, doplní energii a dodají tělu vitaminy a minerální látky potřebné ke správnému fungování po celé dopoledne.

Věděli jste, že...
...výraz cereálie je odvozený od jména řecké bohyně sklizně a zemědělství Ceres?

Celozrnné vs. cereální

Reklama nás, spotřebitele, dokáže často dokonale zmást, a tak někteří lidé propadají dojmu, že vše, co má značku cereální, je zdravé. Pokud opravdu chcete myslet na zdraví a štíhlou linii, zaměřte se na potraviny s označením celozrnné cereální. Možná tomu nerozumíte, ale je to jednoduché. Obilné zrno obsahuje tři složky - otruby, endosperm, tedy jádro a klíček. Když se vyrábí klasická bílá pšeničná mouka, je využíváno pouze jádro. Při výrobě té celozrnné musí být zachovány všechny tři složky ve stejném poměru. Všechny tři složky jsou totiž cenným zdrojem látek prospěšných tělu.

Ženy, které jí cereálie, váží méně

  • Ženy, které pravidelně snídají cereálie, váží podle průzkumů dlouhodobě méně než ty, které si je nedopřejí.
  • Pravidelná konzumace cereálií u mužů snižuje riziko vzniku srdečních chorob o 20 %.
  • Jen 13 % dětí snídá cereálie. Pečivo si dá na snídani 43 % dětí, 29 % si k němu dopřeje uzeninu.

Cereálie na hubnutí: Zapomeňte na smažené!

Pokud chcete zhubnout, musíte zapomenout na smažené, pečené a přislazované cereálie. Naopak si dopřejte müsli z ovesných vloček s ovocem bez přídavku cukru, nejlépe dvakrát denně. Ti, kteří si cereálie dávají na snídani i na oběd, mohou jen díky tomu zhubnout až dvě kila za měsíc. A to se přitom vůbec nemusejí omezovat při večeři!

Výhoda cereálií: Hodně vlákniny

Velkou výhodou cereálií je vysoký obsah vlákniny. Kromě toho v nich najdete i železo, kyselinu listovou nebo zinek. A pro hubnoucí je tu ještě další plus – jsou nízkotučné. To samozřejmě neplatí pro cornflaky a nejrůznější smažené cereálie. Ty do jídelníčku nepatří, pokud se snažíte nějaké to kilo shodit. Jsou totiž plné tuků, cukrů a solí. A tak si klidně můžete dát koblihu nebo slaninu – budete na tom stejně.

Kafe.cz zjistilo:

Další důvody, proč jíst cereálie

  • Čistí střeva a chrání před rakovinou. Podporují funkčnost střev a z jejich stěn stírají zbytky. Tím zlepšují trávení a chrání před rakovinou, protože vyčištěné střevo je méně náchylné ke vzniku karcinomu.
  • Bojuje proti problémům s erekcí. Trpí jimi váš partner? Naservírujte mu kvalitní cereálie. Hongkongští věci zjistili, že vitamin B3 – niacin, který kvalitní cereálie obsahují, zvyšuje průtok krve do pánevní oblasti a díky tomu problémy ustupují.
  • Chrání před civilizačními nemocemi. Poslední studie ukazují, že cereálie jsou dobrým pomocníkem v boji proti civilizačním chorobám. Je však třeba jíst nedoslazované cereálie. Ty mohou chránit před vysokým krevním tlakem či nemocemi srdce a cév. Obsažená vláknina je prý mnohem účinnější na vyrovnávání hladiny cukru než vláknina v ovoci a zelenině, a tak je velmi vhodná i pro diabetiky.
  • Chrání před rakovinou prsu. Je vědecky prokázáno, že jídelníček plný vlákniny umí chránit před rakovinou prsu. Především to platí u žen před menopauzou. Odborníci zjistili, že rakovina propukla u těch sledovaných žen, které vlákninu téměř nejedly, zato konzumovaly hodně bílkovin.

Mohlo by vás také zajímat: 7 důvodů pro guaranu