Pro pěší

Čertovy hlavy ve skále a jeskyně Klácelka
Nechejte se ohromit uměním sochaře Václava Levého, který v polovině 19. století vytesal do pískovcových skal obrovské plastiky čertovských hlav. Vedle unikátního díla, zasazeného do borových lesů, vás určitě naláká i jeskyně Klácelka, se symboly lidských vlastností v podobách zvířat. Před ní najdete velké reliéfy husitských bojovníků Jana Žižky či Prokopa Holého a trpaslíků, kovajících zbraně pro blanické rytíře. Cestou po modré turistické značce potkáte také ve skále zvěčněného devítimetrového hada a ženu s harfou (Harfenice).

  • Kde: Želízy, okres Liběchov

Na koni

Jízda na koni v kraji Ferdinanda d´Este
Říká se, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Přijďte se o tom přesvědčit do malebné krajiny lesů a luk, a to rovnou ve společnosti královských starokladrubských koňů. Hřebčín Favory nabízí hodinové vyjížďky do přírody s průvodcem, ale i celodenní putování na koních v okolí barokního statku Benice s piknikem. Kdo si netroufá do koňského sedla, může se nechat povozit v kočáře při romantické vyjížďce po okolí nebo si užít jízdu na zámek Konopiště, včetně prohlídky. A komu koňská hříva zavoní, může tu absolvovat i výcvikový kurz.

  • Kde: Benice, okres Netvořice

Na kole

Kerskem za slavnostmi sněženek
Poznejte krásný kraj Polabí, odkud spisovatel Bohumil Hrabal čerpal většinu námětů pro své romány (Slavnosti sněženek, Postřižiny nebo Obsluhoval jsem anglického krále). Zhruba 15 km dlouhá Hrabalova cyklostezka se klikatí jeho oblíbenou trasou z Nymburka až do lesního městečka Kerska a zvládnou ji i nepříliš zdatní cyklisté. Během 19 zastávek se můžete kochat jak přírodou s idylickou atmosférou – minerální pramen, staré památné borovice, hraniční menhir… - tak výletními hospůdkami. A byl by hřích nedat si v Hájence divočáka se zelím nebo se šípkovou!

  • Kde: Kersko - Nymburk

Pro oko

Pohádkový šatník
Díky výstavě Zpátky do pohádky máte šanci nakouknout do garderóby Zlatovlásky, Koloběžky první nebo Krakonoše a Trautenberka z oblíbeného Večerníčku. Není nad to si trochu zavzpomínat nad kostýmy z nejslavnějších televizních a vybraných filmových pohádek. Po loňském úspěchu podobné podívané na téma seriálu Arabela můžete letos shlédnout módní perly Vladimíra Menšíka coby krále z Princové jsou na draka, Jiřího Krampola v roli směšného rádce v pohádce O princezně, která ráčkovala, a spousty dalších.

  • Kde: Komorní expozice v přízemí zámku Loučeň, okres Nymburk
  • Kdy: do 30. 10. 2011 (sobota a neděle, 10:00 – 17:00)

Relax

Lázně pro dva
Netradičně pojatý malý hotel nabízí ubytování pro 1-2 osoby s celou škálou blahodárných procedur – ideální pro rozmazlování s partnerem či kamarádkou. Čeká vás absolutní soukromí a individuální péče. Samozřejmostí jsou nejrůznější masáže, k vyzkoušení láká čokoládový zábal, kyslíková terapie, řada koupelí (posilující, omlazující, uvolňující…) a další terapie. Ubytování je v klidné části města, ale blízko centra, kde jsou další možnosti sportovního i kulturního vyžití. Pokud si nevyberete z bohaté nabídky procedur, je možné si nechat „ušít” program přímo na míru.

  • Kde: Lázně pro dva, Rakovník