Její šíření je některými lékaři přirovnáváno k epidemii. Známky tohoto onemocnění můžeme najít až v daleké minulosti na kostech dinosaurů. V České republice jí podle statistik trpí až 70 % lidí starších 65 let.

Co je artróza?

Artróza je chronické degenerativní onemocnění, které postihuje klouby. Nejčastěji postižené bývají váhonosné kyčelní a kolenní klouby.

Co se stane při pokročilé artróze?

Může vést až k zánětlivému onemocnění kloubů (artritidě). Klouby postupně ztrácejí chrupavku, která je chráněna hmotou zabraňující kostem v přímém dotyku. Kosti pak o sebe drhnou, což vede k velkým bolestem.

Jaké jsou nejčastější příčiny artrózy?

Artrózu může mít s přibývajícím stářím na svědomí opotřebování kloubů. Mezi další faktory patří dědičnost, nadměrná váha, neschopnost organismu regenerovat chrupavčitou tkáň, špatné zatížení kloubů či namáhavá fyzická práce.

Jaké jsou příznaky artrózy?

Hlavním symptomem je bolest. Například při vstávání ze židle vás bolí kolena. Při pokročilé artróze trpí jedinec bolestí i v klidovém stavu.

Jak poznám, že příčinou mé bolesti je artróza?

Kloub může změnit tvar. Často bývá bolest spojena se ztrátou síly v kloubu a omezením hybnosti. Rentgenové vyšetření ukáže, zda se opravdu jedná o tuto diagnózu.

Je možné artrózu vyléčit?

Ne. Chrupavka totiž nemá regenerační schopnost. Existuje ale terapie pro zmírnění bolesti.

Mohu se léčit sám?

Můžete dbát na správný životní styl a zpomalit tak postup nemoci. Například zabraňovat nadváze, nebo extrémně nezatěžovat organismus.

Co pomáhá proti bolesti?

Různé léky tišící bolest, fyzická terapie a nepříliš zatěžující cvičení jako například plavání.

Kdy musím podstoupit operaci?

Záleží na tom, jak velké máte bolesti a zda se můžete pohybovat.

Mohu artróze předcházet sportem?

Ano. Sportovat se v každém případě vyplatí. Člověk by se měl věnovat fyzické aktivitě dva-krát týdně minimálně půl hodiny. Doporučuje se gymnastika, nordická chůze, plavání, jízda na kole či cvičení v posilovně. Naopak běhání, squash, skákání (např.: skoky do výšky), bojové sporty či vrh koulí se nedoporučují, protože onemocnění artrózou podporují.