Možná to sama znáte. Když jste ve velkém stresu, neustále vás pronásleduje touha sníst něco sladkého. Máte chutě, jako byste byla v očekávání. A jsou tak silné, že jim nemůžete odolat. A tak raději rychle sníte celou čokoládu, aby volání po sladkostech přestalo. Uklidníte se a chvíli se cítíte jako v sedmém nebi. Konečně! Jenže k vaší smůle je to jen dočasný stav. Následuje další stresová situace – a vše se opakuje.

Za vším stojí hormony

Především kortizol, hlavní stresový hormon, který se v těchto situacích vyplavuje do krve. Ten totiž začne mobilizovat cukry, a tak jejich hladina v krvi stoupá. To způsobí, že místo enzymů spalujících tuky začínají vládnout sacharidové enzymy. To všechno má za následek, že hladina cukru začne prudce klesat – a vy máte náhlý hlad. Takový, že ho vůlí jen stěží ovládnete – a sníte sladkost. Kortizol je hormon zodpovědný za hromadění tuku, a to především na břiše. Kvůli němu se vám začne tvořit nevzhledná pneumatika, na kterou opravdu nejste pyšná. Není to ale zdaleka to jediné, co s vaším tělem ve stresu zamává. Například bílkovina Ucn3, která se při stresu uvolňuje, zvyšuje nejen chuť k jídlu, ale především na sladké a tučné pokrmy. A tak si místo zeleninového salátu dáte večer palačinky a zmrzlinový pohár s pořádnou porcí šlehačky, abyste byla spokojená. Vaše štíhlá linie ale už jásá mnohem méně.

Zajímavost Kafe.cz:

  • Pokud žijete v dlouhodobém stresu, máte i vysokou hladinu kortizolu v krvi. To však má za následek sníženou funkci štítné žlázy. Metabolismus se zpomaluje, běží v úsporném režimu, vy jste vyčerpaná, bez energie a tuk má skvělou šanci se začít ukládat tam, kam nechcete.

Spalování tuků je na bodu mrazu

Slyšela jste už někdy o dehydroepiandrosteronu? Zkráceně se označuje DHEA a je jakýmsi předchůdcem testosteronu. Jeho hladina v krvi při stresu naopak klesá a to má jediný následek: máte málo energie a spalování tuků se zcela zastaví. A je tu ještě jedna věc, kterou byste o stresu měla vědět. Za tím, že máme při stresových situacích velké chutě na sladké, stojí i náš mozek. Ten totiž v takovém období spotřebuje až o 50 % víc glukózy, a tak abychom mu vyšli vstříc, dáme si sladkost. A ne jednu. Díky tomu přibíráme – a ještě se nám zvyšuje hladina cukru v krvi.

Co pomáhá proti stresu

Chronický stres je nejen viníkem toho, že tloustneme, ale i spouštěčem řady nemocí. Proto je lepší se mu co nejvíce vyhýbat. Protože to ale zcela možné není, doporučují odborníci alespoň jíst potraviny s hořčíkem, draslíkem, vitaminem C a kyselinou listovou. Draslík okysličuje krev a navozuje pocit uvolnění, hořčík zase pomáhá odstranit nervozitu a podrážděnost. Vitamin C podporuje tvorbu protistresových hormonů a kyselina listová tělu pomáhá vyrovnat se se stresem a depresemi.

Kafe.cz zjistilo:

Jak poznáte, že jste ve stresu

  • Jste podrážděná a nervózní.
  • Jste náladová, vaše pocity a nálady se rychle mění.
  • Necítíte se dobře, trpíte nechutenstvím, anebo se naopak přejídáte.
  • Máte střevní potíže, trpíte průjmy, anebo zácpou.
  • Míváte náhlé záchvaty hladu a chutě, nemůžete si pomoct.
  • Špatně spíte, potýkáte se s nespavostí.
  • Jste roztěkaná a nesoustředěná, rychle vám buší srdce.
  • Cítíte se osamělá, přepadají vás deprese.