Jako vlákninu označujeme nestravitelné sacharidy z rostlinných zdrojů, které naše tělo neumí využít a přeměnit na energii. Zdánlivě je tedy pro naše zdraví zbytečná, ale ve skutečnosti ji náš trávicí trakt velmi potřebuje. Vláknina jednak vytváří příhodné prostředí pro prospěšné střevní bakterie, které se jí živí a mohou se díky ní lépe množit, a jednak na sebe váže vodu, zahušťuje stolici a usnadňuje vyprazdňování.

Na vlákninu se ve střevech navíc nabalují toxiny a škodlivé látky, a tělo se jich tak snáze zbavuje. Dostatek vlákniny ve stravě nás proto chrání před rozvojem střevních onemocnění i před rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Přísun vlákniny by také měli zvýšit všichni, kdo se snaží shodit nějaké to kilo. Potraviny bohaté na vlákninu totiž navozují pocit sytosti, aniž by se po nich přibývalo na váze. Zajišťují pomalejší vstřebávání cukru ze stravy a snižují chuť na sladké, takže by měly být povolány do první linie, bojujete-li s nadváhou či obezitou.

V galerii vám představujeme dvanáctku potravin, v nichž najdete vlákniny nejvíce.