Co je to za nesmysl, říkáte si… Jenže omyl, na této informaci je podle zahraničních lékařů více pravdy, než se vám může zdát. Salony krásy totiž skýtají mnohá nebezpečí, která by vás možná ani ve snu nenapadla. Pokud si je neprověříte, můžete odejít nejen s upravenými nehty, ale i s nepříjemnou, či dokonce smrtelnou chorobou!

Hrozí vám i AIDS

Ve světě totiž přibývá případů, kdy si klienti přinesli z manikúry, anebo pedikúry dárečky, po kterých opravdu netoužili: mezi ty nejčastější patří virové a bakteriální infekce, plísně a bradavice, ale může být i hůř! Nejeden zákazník se zde nakazil virovou hepatitidou B a dokonce i virem HIV!

Hygiena je nadevše

Jak je to možné? Jednoduše. Pokud kosmetička nedodrží základní hygienické kroky (a nedělejte si iluzi, že v drahých salonech je to automatické), přenese na vás snadno infekci z jiného klienta, a to použitým nástrojem, ručníkem, anebo i z misky s vodou. Na co se tedy zaměřit, než si vyberete ten správný salon na zkrášlení svých rukou či nohou?

7 tipů, na co se zaměřit před návštěvou salonu:

1. Sterilizace

Každý zákazník by měl být ošetřen novým, anebo řádně sterilizovaným nástrojem. Proto se vždy předem ptejte, zda má salon sterilizátor. Ovšem tady pozor – lékaři varují, že je zcela nedostačující desinfekce v čistém lihu, anebo v peroxidu vodíku! Aby se zničily všechny bakterie, je třeba použít parní sterilizátor. Ještě větší opatrnosti je třeba dbát u pedikérek, které chodí za klienty domů. Vždy se informujte na způsob sterilizace.

2. Mytí rukou

Ujistěte se, že si manikérka či pedikérka řádně myje ruce, a to po každém klientovi. Jinak se může stát, že na vás infekci, která zůstala na jejich rukou, snadno přenese.

3. Čistý ručník

Vždy požadujte čistý ručník. Pokud se vám ten, který vám v salonu nabízí, nezdá, požadujte vždy jiný, nepoužitý.

4. Čistá miska

Samozřejmostí by měla být miska s čistou mýdlovou vodou, v níž si umyjete ruce, anebo čistá nádoba s vodou na namočení nohou. Tady opět pozor – nestačí pouze vyměnit vodu, ale je třeba také desinfikovat onu misku (resp. nádobu), a to po každém klientovi!

5. Lak na nehty

Pokud můžete, doneste si svůj lak na nehty. Pokud se totiž ten samý kartáček používá na každého klienta, i zde hrozí riziko nákazy plísní či vážnou chorobou.

6. Pozor na škrábnutí

Máte-li na noze či ruce čerstvé škrábnutí, štípnutí od hmyzu, anebo jinou ranku, pedikúru či manikúru raději odložte. Kůže je tak velmi náchylná k přenosu infekce a risk se v tomto případě nevyplácí.

7. Osobní dojem

Vždy se do salonu předem vypravte a dejte na osobní dojem. Pokud na vás prostředí příliš čistě nepůsobí, anebo vidíte, že jeden klient střídá druhého a kosmetička nic nedezinfikuje, jděte rychle o dům dál.