Závidíte kamarádce její bělostný úsměv? Přestože si čistíte zuby dvakrát denně a pravidelně chodíte k zubaři, k jejímu dokonalému chrupu máte daleko. Možná o zuby nepečujete tak, jak máte. Oslovili jsme proto MUDr. Davida Kadlece, zubního lékaře z Domažlic, aby odpověděl na vaše dotazy, a pomohl vám tak k zářivému úsměvu.

Mohlo by vás také zajímat: Vyčarujte si krásný a zářivý úsměv

Stačí si zuby čistit 2x denně, nebo je vhodné čistit si je po každém jídle? Jak dlouho si mám zuby čistit? Měla bych věnovat péči také jazyku?

Čištění zubů ráno a večer by mělo být dostačující, pokud bude důsledné. Čištění by mělo probíhat tak dlouho, dokud nedojde k odstranění zubního plaku z celého povrchu zubu. Jako kontrola může posloužit jednoduše jazyk, kterým byste měli vnímat zcela hladký povrch zubu, zejména v místě přechodu zubu v dáseň. Je možné vyzkoušet také speciální tabletky, které po vycucání obarví zbytkový zubní plak a usnadní tak kontrolu po čištění. Jazyk je vhodné očistit škrabkou na jazyk při večerním čištění.

Jaké pomůcky k dentální hygieně bych měla doma mít? Je potřeba používat zubní nit a ústní vodu každý den?

Zubní nit a ústní voda jsou velmi vhodný doplněk péče o dutinu ústní a každodenní použití těchto pomůcek je samozřejmě pozitivní. Nejdůležitější je však správný zubní kartáček, zubní pasta (například Signal Expert Protection) a mezizubní kartáček. S výběrem kartáčků vám pomůže zubní lékař nebo dentální hygienistka. Dalšími pomocníky může být ještě solo kartáček a škrabka na jazyk.

Jak se od sebe liší zubní pasty? Která zubní pasta je nejlepší?

Zubní pasty se liší svým složením podle toho, na jaké obtíže a pro jaké osoby jsou především určeny. Léčivé extrakty z bylin obsahují zejména pasty určené pro onemocnění dásní, jiné pasty obsahují chemické sloučeniny potlačující problémy citlivých zubních krčků, další pasty mají snížený nebo zcela nulový obsah fluoridů. Pro běžné každodenní použití je vhodné, aby měla pasta vyváženou kombinaci mnoha složek a zároveň vykazovala nízkou mechanickou abrazivitu vůči zubním tkáním. Tyto vlastnosti vykazuje například zubní pasta Signal Expert Protection.