Na našem trhu najdete hned několik druhů sýrů a i když jde o stejnou „rodinu“, každý se hodí k jinému druhu přípravy a mají i rozdílný obsah tuku. Sýry jsou jedním z největších zdrojů tuků v naší stravě. Sýr se skládá z vody, tuků, sacharidů, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Sušina, o které se ve spojení se sýry často mluví, pak tvoří všechny pevné částice v sýru a tvoří přibližně dvě třetiny objemu sýru. Čím je podíl sušiny v sýru vyšší, tím je sýr tvrdší.
Připomeňte si: Jak si připravit správnou a zdravou snídani
Kafe.cz zjistilo:
Jak se dělí sýry podle obsahu tuku v sušině? (zdroj: vimcojim.cz)
- Vysokotučné sýry: Obsahují minimálně 65 % t. v s. (Mascarpone) nad 60 %
- Smetanové sýry: Obsahují minimálně 55 % t. v s. (Camembert) 50-60 %
- Plnotučné sýry: Obsahují minimálně 45 % t. v s. (Ementál, Madeland, Leerdamer, Balkánský sýr, Gorgonzola) 45-50 %
- Tučné sýry: 40-45 %
- Sýry s ¾ obsahu tuku: Obsahují minimálně 35 % t. v s. (Eidam) 30-40 %
- Polotučné sýry: Obsahují minimálně 25 % t. v s. (Eidam 30 %) 20-30 %
- Sýry s ¼ obsahu tuku: Obsahují minimálně 15 % t. v s. (Hermelín Figura)10-20 %
- Netučné Nízkotučné sýry: Obsahují méně než 15 % t. v s. (Cottage, Lučina Linie) do 10 %
Jak připravovat sýry?
Lámete si hlavu nad tím, jaký sýr vybrat ke snídani a jaký se bude nejvíce hodit do sýrových omáček? Sýry s vyšším obsahem tuku v sušině se hodí k tepelné přípravě smetanových nebo sýrových omáček. V opačném případě, tedy sýry s nižším obsahem tuku v sušině, je využíváme ve studené kuchyni. Čerstvé sýry jsou pak nejchutnější v zeleninových salátech.
Který sýr je ten nej?
V kategorii sýrů má iniciativa Vím, co jím tato kritéria:
- Podíl nenasycených mastných kyselin (SAFA) nižší než 15 gramů na 100 gramů výrobku
- Obsah sodíku nižší než 900 miligramů na 100 gramů výrobku
- Nulový obsah přidaných cukrů
Jestli stále tápete, podívejte se pozorně na naše video. Odborníci na výživu vás provedou světem sýrů a poradí třeba, jak by měla vypadat správná sýrová snídaně a které sýry jsou ty nejlepší. Dobrou chuť!