Nezdravý životní styl, stres, nedostatek pohybu, nevhodná strava a vrozené dispozice jsou příčinou, že nadváhou či obezitou dnes trpí více než polovina obyvatel České republiky. Není proto divu, že se mnoho z nich snaží zhubnout. Dnešní věda si umí poradit s většinou lidských neřestí a existují desítky metod, jak se přebytečných kil zbavit. To je ale jen první krok – nejdůležitější je si zdravou váhu udržet. Paní Tereza Polčáková se rozhodla udělat přítrž přibývajícím kilům a zvolila jeden z nejbezpečnějších redukčních a výživových programů na světě.

Co vás vedlo k rozhodnutí začít s Cambridge Dietou?

Nikdy jsem nebyla hubená, ale před porodem jsem hrála basket a tenis, byla více v pohybu. Dva roky po porodu jsem měla místo původních 75 celých 90 kilo. Nedařilo se mi hubnout. Skoro jsem nejedla a honila se v posilovně, ale nic nepomáhalo. Měla jsem pocit, že ať si na sebe obleču cokoliv, budu v tom vypadat tlustá. Pak jsem si všimla, že někteří moji známí nápadně zhubli a začala jsem pátrat. Zjistila jsem, že v našem městě otevřeli Cambridge centrum snižování nadváhy. Dlouho jsem neváhala a rozhodla se to zkusit. Domluvila jsem se se svým Cambridge poradcem, jak začít, a pro jistotu se vsadila se svými přáteli, že to vydržím. Ti vše dotáhli k dokonalosti tím, že mě před začátkem diety nechali vyfotografovat do místních novin a domluvili mi pokračování vždy po třech týdnech. Měla jsem pocit, že jsem to už trochu přepískla, ale nakonec nezbylo, než jít do boje.

Jaký byl začátek diety?

Začátek byl těžký, přechod na jinou stravu mi nedělal moc dobře a navíc jsem chytla virózu. Nicméně asi po čtyřech dnech nepříjemné stavy zmizely, přestala jsem pociťovat hlad a mít všemožné chutě. Kromě skvělého pocitu jsem měla tolik energie, že bych ji mohla rozdávat.

Jak tedy probíhal váš měsíc s Cambridge Diet?

Rozhodla jsem se pro Cambridge dietu a to jsou jasná a přesná pravidla, která zaručují úspěch. Na čtyři týdny jsem vyměnila svoje obvyklé jídlo za „pytlíky“. V podstatě je to instantní prášek, který se rozmíchá ve vodě. Podle chuti jsem si pak připravila sladký koktejl, polévku nebo ovesnou kaši. Po 14 dnech jsem si mohla dopřát také některou z výborných tyčinek. Pila jsem hodně vody, skoro 2,5 litru denně, a úplně jsem vynechala alkohol.

Vypadáte báječně, kolik kilogramů jste shodila?

Po prvním týdnu bylo 5 kg dole, což mě neuvěřitelně povzbudilo k pokračování. Pak následovalo několik skvělých týdnů, které jsem si doslova užívala. Po měsíci jsem byla o 12 kg lehčí, po sedmi týdnech o 15 kg.

Co následovalo, když jste dietní program ukončila?

Po ukončení diety následoval udržovací měsíc s postupným přechodem na normální stravu, během kterého jsem stáhla další 2 kg. Nyní vážím 73 kg, což je při mé výšce 175 cm v normě. Mám o dvě velikosti menší oblečení, nefuním do schodů, začala jsem zase sportovat a přítel je nadšený.

Splnil se vám sen?

Ano, splnil se mi sen! Nejen, že vypadám úžasně, ale získala jsem práci v jedné z nejprestižnějších kaváren v Kroměříži, o které se mi předtím mohlo jedině zdát. Věděla jsem, že tam dívky procházejí velmi přísným hodnocením, co se týká vzhledu a image.
Jsem hrdá sama na sebe, že jsem to dokázala a děkuji Cambridge a svému poradci, který mě celou tu dobu držel psychicky nad vodou a dovedl mě až k mému vysněnému cíli.

Kolik jste do diety investovala?

Celkově jsem zaplatila něco málo pod 6 tisíc za 4 týdny. Vzhledem k tomu, že jsem neutratila ani korunu za jídlo a pití, tak mi to nepřišlo jako závratná částka. Moc jsem to nezkoumala, ale ve srovnání s různými krabičkami a pilulkami to vyjde asi nastejno. Ale tohle funguje stoprocentně, alespoň u mě.

Máte nějakou radu pro čtenářky kafe.cz?

Na nic nečekejte a změňte svůj život. Svěřte se do rukou odborníků z Cambridge Weight Plan stejně jako já a udělejte první krok k tomu, abyste se cítili lépe, zlepšili své zdraví a také sami sobě dokázali, že na to máte.

Tereza Polčáková, Kroměříž