"Saunování mám ráda už odmala, kdy mě máma brala občas do sauny s sebou. Tehdy jsem milovala hlavně odpočinek na dřevěných lehátkách, kde jsem ležela zabalená do prostěradla a ani nedutala. Dneska saunu vyhledávám hlavně během zimy a snažím se chodit pravidelně 1x týdně," říká Katka.

Když jsem na relaxačním pobytu ve Velkých Karlovicích zjistila, že v místním Wellness Horal nabízejí 6x denně saunové rituály, byla jsem doslova na vrcholu blaha.

Mohlo by vás také zajímat: Jak se správně saunovat? nebo Na vlastní kůži: Masáž mořskými lasturami z exotického souostroví Fiji

Jak (Valašský) saunový rituál probíhá

Ve welness Horal je to nádherné. Saun tu najdete hned několik, dále tu mají parní lázeň, překrásnou odpočívárnu a venkovní bazény s teplou i studenou vodou. Tím vůbec nejlepším je ale přítomnost vicemistryně ČR v saunových ceremoniálech Heleny Kopřivové, která zde působí jako saunérka. My měli kliku a svůj první saunový rituál zakusili právě pod jejím vedením.

Zdejší sauna je velká a odhadem se do ní vejde 25 - 30 lidí. Pro zdejší ceremoniály je totiž potřeba dostatek prostoru, aby mohl saunér pohodlně točit nad hlavami lidí ručníky či vlajkami.

Zhruba 5 minut před začátkem rituálu, kdy už se scházejí první návštěvníci, je nutné potírnu důkladně vyvětrat. Teplota se tu pohybuje mezi 93-95°C.

Pomalu si hledáme svoje místa. Většina přítomných si sedá do spodních řad, my volíme zlatou střední cestu a usedáme do druhé řady. Několik opozdilců se pak musí spokojit s vrchním patrem, kde je samozřejmě teplota o něco vyšší.

Saunou se náhle rozezní tóny zdejší lidové hudby a dovnitř vstupuje sympatická Helena. Vítá nás a vysvětluje, že cílem saunového rituálu je intenzivní prohřátí svalů a kloubů, inhalace vonných silic a mimo jiné i jistý kulturně adrenalinový zážitek.

V případě, že budeme chtít saunu v průběhu opustit, máme jí o tom říct, prý aby náhodou nedošlo k zásahu roztočeným ručníkem :-)

Dýchat máme ústy.

Jako první Helena polévá horké kameny slivovicí, což nás přirozeně všechny probere. Opravdu se jedná o zdejší pálenku, žádné chemické aroma.
Vůně se okamžitě rozline po celé potírně a je to velmi příjemné.

Helena bere do ruky ručník a začne jím energicky točit nad našimi hlavami. Tím rozvíří horký vzduch, který se drží pod stropem sauny, což ještě zvyšuje pocit horka a pomáhá k lepšímu otevírání pórů pokožky. Požádá nás, abychom se lehce zaklonili, čímž prý dochází k intenzivnímu prohřívání přední části těla, zejména oblasti hrudníku a ramen. Pak to samé opakujeme v předklonu a necháme si prohřát záda.

Teplota stoupá, to se musí Heleně nechat. Máme dokonce prvního odpadlíka. Pán ze zadní řady odchází se slovy, že je to na něj trochu moc. My se ale ještě chystáme na další dvě kola.

Helena opět točí ručníkem nad hlavou a poté se opakuje gymnastika se záklony a předklony.

Pak přichází zlatý hřeb v podobě misky medu, kterým si máme potřít tělo. Každý si do misky hrábneme pro svoji dávku a poslušně na sebe med matláme. Vzhledem k tomu, že až na prostěradla, na kterých sedíme, jsme nazí, působí tato scénka až neskutečně :-)
Zajímavostí je, že med se v sauně chová zcela jinak, než by člověk čekal. Ztrácí totiž svoji lepivou konzistenci, takže se roztírá po těle velmi snadno, jako olej.

Po třetím ručníkovém kole se s námi Helena loučí, nicméně případným zájemcům nabízí ještě repeté v podobě 4. kola. Nenecháme se dvakrát přemlouvat a zůstáváme (je nás asi 6 z původních 24). Vždyť kdy budeme mít zase možnost saunovat se s mistryní?

Po opuštění sauny následuje rychlá sprcha a pak zchlazení ve venkovním bazénku. Byť je půlka dubna, okolo ještě leží sníh.
Paráda!

Podívejte se, jak saunový rituál vypadá :

Zdroj: Youtube

Chcete na vlastní kůži zažít luxusní víkendový relax v Beskydech pro dva a třeba také vyzkoušet saunový rituál?


Získat můžete také balíček přírodní kosmetiky Pure Fiji