Diskutujte: Chystáte se na nějakou zajímavou sportovní akci? Pošlete ostatním tip.

Mohlo by vás zajímat: Na vlastní kůži: Aquaaerobic, aneb když kila nic neváží nebo Na vlastní kůži: Končím s nadváhou (1. díl)

Program H.E.A.T. má kolébku v italském Rimini, kde byl představen v roce 2002. V České republice sundavá kila z klientů od roku 2007.

Jak jsem se cítila: Věděla jsem, že mám v nohách dynamit – po osmi letech pravidelného spinningu, který lektoruji šestkrát týdně, tam prostě je. Jenže v hlavě k tomu dynamitu při H.E.A.T jaksi chyběla roznětka. Hlava řešila úplně jinou věc než chůzi, která je na pohyblivém pásu skutečně jednoduchá: „Pustím se těch madel, nebo nepustím?“
Pustila jsem se a hned jsem měla pocit, že „ujíždím“ dozadu, což bylo nereálné, protože tento pás se dává do pohybu pouze chůzí samotnou.

Maxerunner nepohání žádné jiné zařízení kromě vašich nohou (rychlost a obtížnost je regulována pouze nastavením sklonu).

Sympaťák Honza Holíček mě ujistil, že se můžu držet, jak dlouho budu chtít. „Někomu to trvá déle, jiný se pustí hned na první lekci a využije tak i práci paží. Když jdete, také používáte paže, je to přirozené. Měl jsem klientku, která se držela snad měsíc, pak si začala věřit, pustila se a za půl roku zhubla šestadvacet kilo.“

H.E.A.T. (High Energy Aerobic Training) je podobný spinningu v jedné zásadní věci: Opravdu ho zvládne úplně každý. Jinak ale filozofie využití vlastní chůze, která se zrodila v Itálii, nabízí spoustu dalších bonusů. Především na něm zapojujete stejně jako při Nordic Walkingu svaly celého těla.

  • Chůze je pro člověka tím nejpřirozenějším pohybem, není potřeba složitě se učit žádnou techniku.

Přestože mně se to hned na první lekci nepodařilo, dokážu si představit okamžik, kdy při hudbě úplně vypnu a jen tak půjdu v naprostém souladu se svým tělem. „To je přesně cíl, který vám H.E.A.T. umožní,“ souhlasí Honza. „Umět znovu naslouchat svému tělu. Jít svým vlastním osobitým tempem a neohlížet se na nikoho kolem, jen na to, co cítíte zevnitř.“

Dodávám: Myslíte, že „obyčejnou“ chůzí se nemůžete zpotit od hlavy po paty? Hm... Raději si připravte dostatek pití a velký ručník.

3 rady, které se vám budou hodit:

  1. Hodilo by se potítko na zápěstí, stejné jako na tenis nebo squash.
  2. Výběr bot nepodceňujte, nestačí „nějaké tenisky“, investujte do kvalitní sportovní obuvi nejlépe z řady „running“.
  3. Pás odpruží velké procento tělesné hmotnosti, kluby nebudou bolet ani boubelky se značnou nadváhou. Otázka pro lektora Honzu Holíčka (lektor s mezinárodní licencí, působí ve Sport centru Cibulka v Praze). Jací klienti chodí na vaše lekce? „Na tomhle sportu mám strašně rád, že ho zvládne opravdu každý. Vidím lidi, jak jsou spokojení, jak si dokážou najít cestu zpátky k sobě dovnitř a zároveň si zasportovat a to je podle mě úplně ze všeho nejvíc.“

Příští úterý si přečtete: Katka a spol. na bikramjóze