Co je to Bikram yoga

Bikram Yoga je stále populárnější cvičení, které si celosvětově získává zástupy příznivců.

  • Lekce trvá 90 minut, během kterých se naučíte 26 poloh vycházejících z Hatha jogy a dvě dýchací cvičení. Toto vše se odehrává v sále vyhřátém na 42 °C s vlhkostí 60 - 90 %.

Metoda bikram yogy je promyšleným systémem, při němž dochází v pozicích ke střídavému stlačování, protahování a posilování, čímž je pozitivně stimulováno celé tělo a vnitřní orgány. Každá z poloh systematicky připravuje tělo na polohu následující, pořadí zůstává vždy stejné.

Co vám Bikram yoga přinese

Bikram yoga má silné detoxikační účinky, působí pozitivně na psychiku, odbourává stres a dodává energii. Pravidelným cvičením efektivně zformujete svoje tělo, posílíte svaly a spálíte nemálo kalorií.

editorka Katka: Horkou yogu jsem chtěla vždycky vyzkoušet

Na cvičení jógy v teple jsem několikrát přivedla řeč při společných obědech, ale většinou s tím efektem, že všichni odfrkli pouze něco o bláznech a převedli řeč jinam. Nakonec se ale mojí touhou po poznání nepoznaného nakazila produkťačka Lucka (i když ta se zdráhala dlouho) a webový designér Miloš. Jsem jim vděčná, že mě koupat se ve vlastní šťávě nenechali samotnou :-)

Abychom vás ale nelakovali, že nám to šlo napoprvé tak dobře, musíme přiznat, že focení probíhalo dodatečně na naší 5. lekci, a toho času nachlazený Miloš s námi zapózoval jen v úvodu, ostatní jsme musely zmáknout s Luckou samy.

Jak probíhala naše první hodina Bikram yogy

17:30

Dle doporučení přicházíme s půlhodinovým předstihem. Na recepci v moderně zařízeném studiu na Pankráci fasujeme dotazník k vyplnění (týká se hlavně zdravotního stavu) a ujímá se nás sympatická instruktorka Urša.

Ani u jednoho z nás se tahle výprava neobešla bez lehkých obav, ale Urša nás okamžitě uklidňuje. Když prý se nám v sále udělá nevolno (to se v začátcích může stát), nebo nebudeme moci pokračovat ve cvičení, máme si sednout na paty, zhluboka dýchat nosem a odpočívat. Opouštět sál se ale důrazně nedoporučuje. Vyzbrojeni informacemi, jógovými podložkami a láhvemi vody odebíráme se do šatny.

17:50

Do sálu vstupujeme o chvíli později tiše jako myšky a jen těžko ovládáme touhu povídat si - klid v sále je téměř posvátný. Čas před hodinou je vhodné věnovat relaxaci a aklimatizovat se na vnitřní teplotu, kterou překvapivě nevnímáme jako nepříjemnou, spíše naopak.

18:00

Na minutu přesně přichází lektorka Urša a zahajuje lekci sérií dýchacích cvičení, která na první pohled sice vypadají jednoduše, ale vzhledem k množství detailů (vtažené břicho, boky vysunuté vpřed, rovná záda, propletené prsty) jednoduchá vůbec nejsou. Pocení se dostavuje téměř okamžitě.

18:10

Po tomto úvodu následuje několik zahřívacích pozic ve stoji, za něž by se nemuseli stydět ani v cirkuse. Jsou obtížné o tom není pochyb. Každá asána se opakuje 2x. Tady už začíná teplo působit a když se po očku podívám na Lucku, tak se jí na čele perlí pot stejně jako mně.

18:25

Po zahřívacích pozicích nám Urša k mé velké radosti dovolí loknout si vody (představuji si, že takhle asi chutná voda na poušti) a bez zbytečných okolků pokračujeme ve cvičení. Ostatní sem tam odpočívají na podložkách a já se k nim po chvíli přidávám. Nechceme se napoprvé zničit, v tom jsme zajedno :-)

18:55

Po necelých 60 minutách je zakončena část ve stoji a po dalším napití se teplé vody uléháme na záda, což nám po náročných asánách přichází k dobru. Srdce mi buší jako o závod a poté, co se při následující pozici přetočím na břicho a zahlédnu svůj odraz v zrcadle, musím konstatovat, že rudost mé tváře dosáhla rekordního odstínu. Rozhodnu se proto další pozice dělat pouze jednou, při opakování odpočívám vleže na zádech.

19:30

Když máme za sebou kompletní sérii pozic, zakončíme cyklus opět dýchacím cvičením a následně se položíme na záda k závěrečné relaxaci. Instruktorka se s námi loučí slovy: "Namasté" a odchází ze sálu. My můžeme ještě 10 - 15 minut odpočívat.

19:40

Vstáváme opravdu pozvolna, nejdřív se posadíme a pak velmi pomalu přecházíme do stoje. Sbíráme promočené ručníky, láhve se zbytky 40stupňové vody, balíme podložky a opouštíme sál. Na chodbě se zdá být zima jako v lednici, takže s povděkem pokračujeme do sprch a radujeme se, protože to máme úspěšně za sebou!

Co si vzít s sebou na Bikram yogu

  • dva větší ručníky (jeden do sálu a druhý pak do sprchy)
  • 1,5 litru vody
  • podložku (za poplatek ji lze ale i zapůjčit)

Co si vzít na sebe

ženy: kratší legíny, sportovní tílko nebo podprsenku, plavky (vlasy smotejte gumičkou nejlépe do drdolu)
muži: kraťasy nebo plavky

Co je dobré vědět před první návštěvou

  • před lekcí i po ní je vhodné zvýšit pitný režim
  • jezte naposledy dvě hodiny před cvičením
  • v sále se chovejte co nejtišeji
  • neodcházejte během lekce ze sálu (na toaletu a kapesník pamatujte včas)
  • pokud jste začátečníci, nepřepínejte napoprvé svoje síly
  • z lekce odcházejte pomalu, co nejdéle relaxujte, po cvičení si ještě na chvíli sedněte, nechvátejte

Jak jsme se cítili

1. Co se nám na Bikram yoze nejvíc líbilo?

Lucka: "Bude to znít asi hodně divně, ale nejvíc mě kladně oslovila teplota v místnosti. Konečně mi totiž na začátku nějakého cvičení nebyla zima. Při většině aktivit (třeba veslování a tenis), na něž chodím, jsem totiž na startu pořádně vymrzlá a zahřeji se teprve po 15 minutách cvičení. Na bikram józe to ale bylo jiné. I když po té čtvrthodince jsem tu teplotu a vlhkost ze subtropů spíš nesnášela. Ale to je prý otázka zvyku, tak budu doufat."
Miloš: "Nejvíc mě potěšilo a zároveň také překvapilo zjištění, že se mé tělo dokáže ohnout a zatočit (občas i zamotat) do pozic, které jsem si před první návštěvou jógy ani nedokázal představit. Také se mi líbil pocit po probuzení v následujícím dni, kdy jsem si připadal velmi odpočatý."
Katka: "Cvičím pravidelně jako lektorka Power jógu, takže pozice pro mě neznámé nebyly, teplo jim ale dalo úplně nový rozměr. Díky prohřátým svalům, které se staly elastickými, to šlo daleko lépe a intenzivněji. Místy jsem si připadala jako Gumídek a to se mi líbilo."

2. Co nám přišlo nejtěžší?

Lucka: "Na začátku jsem se strašně bála, protože jsem nevěděla, co mám čekat. Ale tahle nervozita v průběhu lekce opadla a já si to začala „užívat“ (tedy nejsem žádná masochistka, takže tím užívat jsem spíš myslela, že jsem se přestala tolik bát). Asi nejtěžší mi přišly pozice ve stoje, ale nyní po pár lekcích jsou pro mě malou noční můrou zase ty na zemi."
Miloš: "Nejtěžší byla rozhodně první návštěva, kdy jsem se od samého začátku snažil cvičit naplno, a tím pádem se brzy odrovnal a poté dlouho čekal, až si někdo konečně sedne do odpočívací pozice – nechtěl jsem být tím prvním „odpadlíkem“. Začátečníkům radím, nečekejte a sedejte, bude hůř."
Katka: "Hodně mi daly zabrat výdrže v pozicích, zejména v těch balančních ve stoje, kdy se pouhá minuta zdá jako hodina a vy se modlíte, aby už byl konec. Když ale vydržíte, ten pocit za to stojí!"

3. Stane se Bikram yoga součástí našich životů?

Lucka: "Určitě, do tohoto cvičení jsem se přímo zamilovala. Ještě nezvládám všechny pozice tak, jak bych chtěla. A taky u všech nedávám obě sady cvičení, ale myslím, že se to poddá. A když ne, tak to taky nebudu nijak řešit. Důležité je, že je mi po té hodině a půl dobře. Navíc jsem zjistila, že mám v těle víc svalů, než jsem si kdy dokázala jenom představit. A díky mírné bolesti druhý den po cvičení objevuji stále další a další."
Miloš: "Bikram jóga je skvělá pro protažení těla a uvolnění všech svalů, ale neoslovila mě natolik, abych cvičil pravidelně. Určitě ji ale ještě několikrát vyzkouším, minimálně už jen z toho důvodu, že tam chodí velmi pohledné slečny."
Katka: "Bikram jóga se mi opravdu zalíbila, takže s Luckou ve cvičení jednou týdně pokračujeme. Jak se ale znám, bude tahle má láska spíš krátkodobého charakteru, mám totiž ráda změny. Zatím mě ale cvičení baví, takže kdo ví." :-)

Velmi děkujeme kolegovi Pavlovi, který nám reportáž nafotil!
Víme, že s tím měl spoustu starostí (v teple se mu mlžila čočka na foťáku) a práce.
Máš u nás minimálně KAFE, Pavle!