Co všechno mi dělají na preventivní prohlídce?

* Doplňuje se rodinná anamnéza, kdy lékař sleduje, jestli se ve vaší rodině nevyskytlo kardiovaskulární či jakékoli rakovinové onemocnění, problémy s krevním tlakem apod.

* Podstoupíte fyzikální vyšetření – lékař vám změří tlak, pohmatem vyšetří štítnou žlázu, poklepem a poslechem zkontroluje srdce a plíce, pohledem zjišťuje stav žil a tepen na dolních končetinách.

* Orientačně vyšetří zrak a sluch. Součástí z preventivní prohlídky je i vyšetření kůže a vyšetření perrektum (konečníkem).

* Kontroluje se očkování proti tetanu.

* Pojišťovny 2krát ročně hradí návštěvu u stomatologa (v rámci preventivní prohlídky a tzv. pravidelné prohlídky).

* Sleduje se stav chrupu, sliznic a čelistí. Dále probíhá nácvik ústní a zubní hygieny a vyšetření se také zaměřuje na zjišťování změn v dutině ústní, které by mohly signalizovat jiné onemocnění.

* Těhotné ženy mají nárok na celkem tři preventivní prohlídky. V případě potíží (bolest zubu, vypadlá plomba bole atd.) probíhá ošetření i mimo zmíněnou frekvenci a zdravotní pojišťovna tuto péči hradí.

* Jednou ročně máte nárok na odstranění zubního kamene.

Pozor, pojišťovny hradí také toto: běžná péče jako onemocnění dásní, zánět nervu, rentgenová vyšetření, trhání zubů, lokální anestezie, zubní výplně v rozsahu standardu, jednoduchá snímatelná náhrada chrupu, celková zubní náhrada i široká skupina výkonů týkající se ortodoncie. Neplatíte regulační poplatek za preventivní prohlídku (2krát ročně) u dětí do 18 let, u těhotných (2krát za těhotenství) a u ostatních jednou ročně.

PROČ SE HLÍDAT? aneb Tato chmurná čísla mohou být nižší

60 000 jedinců u nás ročně podlehne nemocem srdce a cév.

Zacíleno na srdce

Infarkt a náhlé kolapsy související s krevním oběhem u nás patří mezi časté důvody úmrtí. Leccos může odhalit elektrokardiograf (EKG). Lékař získá přehled o elektrické aktivitě vašeho srdce. Z povrchu těla se elektrodami snímá tzv. sumační potenciál, výsledkem je EKG křivka. Z té lékař posuzuje funkci našeho nejdůležitějšího orgánu.

EKG upozorní na nedostatečnou výživu jednotlivých částí srdce (ischemii) a odhalí i starší poškození srdečního svalu (infarkt myokardu). Poruchy rytmu se projeví nepravidelnými vlnami.

40 úmrtí lidí mladších 65 let podle odhadů souvisí s hypertenzí.

8 000 lidí u nás ročně onemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku, 4 000 na tuto chorobu zemřou.

I střeva potřebují kontrolu!

Rakovině tlustého střeva se dá podle lékařů včas zabránit. Jenže to s sebou nese nepříjemné vyšetření. Základem u lidí nad 50 let by měl být test okultního krvácení do stolice (TOKS). Ze vzorku stolice se chemicky zjišťují stopy krve. Ty mohou signalizovat zhoubný nádor. Více prozradí endoskopické vyšetření, takzvaná kolonoskopie – do celého tlustého i konečné části tenkého střeva lékař zavádí ohebnou „hadici“ s kamerou.

2 000 českých žen ročně podlehne karcinomu prsu.

Samovyšetření prsů nestačí! Aby se podařilo včas odhalit postrach snad všech žen – karcinom prsu, je třeba podstupovat mamografické vyšetření. Jde o rentgenování obou prsů.

SCREENINGOVÁ MAMOGRAFIE – vznikne základní obraz slabým paprskem.

DIAGNOSTICKÁ MAMOGRAFIE – cílené vyšetření, proto již není nastavena na minimální dávku. Používá se vyšší intenzita rentgenového záření, takže obraz je kvalitnější a zachycuje více detailů.

Každý 10. Čech má problémy s ledvinami, mnoho z nich o tom neví.

Zhruba každý 10. člověk u nás onemocní cukrovkou.

34% našinců se potýká s nadváhou, mezi obézní se řadí 21 %.

JSME MLADÍ, ALE NE VŽDY FIT!

OD 18 DO 35 LET

* Každé dva roky pravidelná preventivní prohlídka u praktického lékaře. Provádí se i vyšetření moči, aby lékař dostal informaci o stavu ledvin a vnitřním prostředí. Může se odhalit cukrovka, ale i skrytý zánět. Pokud něco nesedí, moč se posílá na složitější laboratorní rozbor.

* V 18 a ve 30 letech – vyšetření cholesterolu, tukových látek a glykemie. Jde o odběr krve, praktický lékař posílá vzorek do laboratoře.

* Ženy by navíc měly absolvovat jednou za rok vyšetření u gynekologa a od 25 let klinické vyšetření prsů v případě, že se ve vaší rodině objevil karcinom prsu nebo splňujete rizikové faktory.

KDYŽ ROKY PŘIBÝVAJÍ…

OD 40 LET Kromě klasických preventivních prohlídek každé dva roky a gynekologických prohlídek u žen jednou ročně přibývá:

* Ve 40 a 50 letech vyšetření cholesterolu a tukových látek odběrem krve.

* Ve 40 letech a následně každé dva roky kontrola hladiny cukru v krvi.

* Ve 40 letech a každé čtyři roky vyšetření EKG.

* Ženy od 45 let a každé dva roky mamografické vyšetření.

* Od 50 do 55 let jednou za rok test okultního krvácení ve stolici – TOKS. Poté každé dva roky.

* Od 55 let endoskopické vyšetření střev a poté každých 10 let.

* V 60 letech vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi.

KREV ČASTĚJI POD KONTROLOU

Odběr životně důležité tekutiny je v podstatě nenáročný a bezbolestný. Může ale upozornit na řadu skrytých problémů.

* ZÁKLADNÍ VYŠETŘENÍ – u zdravého pacienta. Zjistí se hlavně cukr a cholesterol, hodnoty sodíku (ukazuje na stav hydratace), draslíku (může naznačit poruchy metabolismu), kreatinu (stav svalové hmoty), CRP (hladina zánětu v těle) apod.

* Podle potřeby a aktuálního stavu pacienta lékaři volí SPECIFICKÉ ODBĚRY jako jaterní testy, krevní obraz apod.