• V mléce a mléčných výrobcích je obsažen mléčný tuk. Ten slouží jako zdroj energie a poskytuje v tuku rozpustné vitamíny (A, D, E, K) a obsahuje mastné kyseliny (MK).
  • „Převahu mastných kyselin (MK) v mléčném tuku tvoří nasycené MK - 53-72 %,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus. „V menší míře jsou v mléčném tuku zastoupeny mononenasycené MK - 26-42 % - a polynenasycené MK - 2-6 %,“ dodává dietoložka.

Mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví

Nadměrná konzumace těchto kyselin vede ke zvýšení hladiny celkového a LDL („špatného“) cholesterolu. Mírné zvýšení může být i ve frakci HDL („dobrého“) cholesterolu.
„Ve studiích byl prokázán efekt mastných kyselin se středním řetězcem na hubnutí. Zároveň ale může jejich vyšší příjem během redukčního režimu poklesu energetického výdeje zabránit,“ upřesňuje Karolína Hlavatá.

Výsledky klinických studií

Rozsáhlé klinické studie jednoznačně potvrzují pozitivní účinky mléka a mléčných výrobků. „Jestliže nahradíte nasycené tuky z vysokotučných mléčných výrobků za méně tučné, můžete tak dosáhnout snížení hladiny cholesterolu,“ zmiňuje paní doktorka. „V mléce a mléčných výrobcích je řada dalších bioaktivních komponent (vápník, syrovátka), které pomáhají snižovat krevní tlak a mají pozitivní vliv na tělesnou hmotnost.“

Máslo? Zdravější než některé rostlinné tuky

Pokud se snažíte jíst zdravě, nemáte důvod vynechávat ze svého jídelníčku máslo – ba právě naopak. „Jestliže si dáte k snídani chleba s máslem, je to rozhodně zdravější, než abyste se „cpali“ některými rostlinnými tuky. Tím, že si dáte chleba a máslo, tělo zásobíte přibližně 5 – 10 mg cholesterolu z doporučené denní dávky 300 mg. To opravdu není moc,“ konkretizuje odbornice. „Naopak byste se měli vyhnout některým rostlinným tukům, které se používají jako náhražka mléčného tuku v potravinách. Jedná se třeba o palmový olej a kokosový tuk, jež se často v potravinářství využívají díky svým vlastnostem a ceně. Obsahují ale víc cholesterolu než mléčný tuk. Pokud byste chtěli snížit příjem cholesterolu i jiným způsobem, vyhněte se i paštikám a uzeninám.“

Nezapomínejte – cholesterol není jen škodlivý

Ač to může někomu připadat zvláštní, je cholesterol pro lidské tělo nepostradatelný. Je totiž důležitou složkou buněčných membrán. Vznikají z něj:

  • Steroidní hormony (př. kortikosteroidy, pohlavní hormony)
  • Vitamín D (nutný pro správné vstřebávání a využití vápníku a fosforu)
  • Žlučové kyseliny (pro trávení tuků)

„Cholesterol je obzvlášť důležitý v dětském věku, a to především pro správný vývoj organismu. Není tedy žádoucí jej ve výživě dětí omezovat,“ objasňuje odbornice. „Přesto, vzhledem k vzestupu počtu obézních dětí, je vhodné sledovat celkový příjem tuků,“ doplňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Více na www.bileplus.cz, kde najdete spousty informací o mléce a mléčných výrobcích nebo se třeba můžete inspirovat různými zajímavými recepty.