Diskutujte: Čistí si váš partner zuby, nebo s ním musíte "bojovat"?

„S partnerem si rozumíme, miluji ho, ale jedna věc mi na něm strašně vadí. Málo se myje a večer si vůbec nechce čistit zuby. Řekl mi, že je tak zvyklý z domu, a tím to končí. V noci mu páchne z pusy a líbat se s ním večer je pro mě utrpení. Navíc je kuřák,“ říká Linda (24).

Muži o chrup dbají méně, zápach z úst je neděsí

I když to není pravidlem, bývá časté, že o sebe lépe pečují ženy. Více totiž dbají o svůj vzhled a není jim jedno, že nevábně voní a zuby mají žluté. „Partner neustále opakuje, že čistění zubů je hloupost, že slyšel, že stačí maximálně jednou denně. Večer si lehne k televizi, řekne, že je unavený a čistit zuby si nebude. Nevím, jak ho k tomu donutit, hodně mě to trápí,“ mluví o podobné situaci Sandra (32).

Vyberte mu správný kartáček

Přimět partnera, aby si zuby čistil pravidelně, je velmi obtížné. Co poradit? Řada mužů dává přednost elektrickému kartáčku, díky kterému se nemusejí tak »namáhat«. Pokud zvolíte klasický kartáček, vybírejte měkký, protože i to, že štětiny rozdírají dásně, může být důvodem, proč si pánové zuby nečistí. A když ani to, ani domluva nepomůže, máme pro vás ještě několik tipů, jak partnera k čistění zubů přimět.

Tipy KAFE.cz:

3 tipy, jak přimět partnera, aby si čistil zuby

1. Odmítejte sex

Na to muži nejvíce slyší. Řekněte mu, že s ním nebudete spát, když si nebude čistit zuby. Smrdí mu totiž z pusy, a to vás obtěžuje. Přece se nebudete líbat s někým, komu z úst páchne jako z odpadkového koše! Možná právě to ho přiměje, aby o své zuby lépe pečoval a čistil si je i večer. Musíte být ale důsledná a vytrvalá.

2. Postrašte ho doktory a nemocemi

  • Lidem, kteří si zuby nečistí dvakrát denně, hrozí srdeční choroby. K tomuto závěru dospěli britští vědci, kteří zjistili, že špatná ústní hygiena přímo souvisí s nemocemi srdce. Lidé, kteří si nečistí zuby, mívají nemocné dásně a jsou ohroženi srdečními chorobami o 70 % více. Pokud partner navíc kouří, riziko se zvyšuje dokonce o 135 %. A tak kuřák, který si pořádně nečistí zuby, je ohrožený třeba infarktem a mrtvicí několikanásobně více!
  • Lidé se špatnou ústní hygienou mají ohrožené plíce. Američtí lékaři přišli pro změnu na to, že špatný stav chrupu a bakterie, které se díky nedostatečnému čištění zubů v ústní dutině vyskytují, mohou vyvolat nebo zhoršit plicní onemocnění.

3. Řekněte mu, že díky tomu zhubne

Zdá se vám to jako nesmysl? Podle vědců je to ale pravda. Lidé, kteří si pravidelně čistí zuby, dokážou prý štíhlou linii udržet mnohem lépe než ti, kteří si je nečistí celé dny. Neznamená to prý, že tím, že si vyčistíte zuby, zhubne o několik kilo, ale aktivní čištění chrupu údajně pomáhá udržet si správnou váhu a zdravý životní styl. Podle výzkumu si méně čistí zuby právě lidé s nadváhou, kteří také mívají špatný chrup, na rozdíl od štíhlých postav.

Dálší mužské zlozvyky aneb "Pánové, tím nás taky pěkně štvete"

  • Nepoužíváte deodoranty a v dopravních prostředcích po vás zůstává pachová stopa jako po tchořích.
  • Nesklápíte, či dokonce počuráváte prkénko a my si na něj pak omylem sedneme. Ale kdybychom vás chtěly počurat my, ženy, to byste se asi zbláznili.
  • Smrkáte do umyvadla – to je vážně nechutná vlastnost!
  • Neholíte se v podpaží – a pak se divíte »koláčům« na košilích.