Ačkoliv se tuků snažíme vyvarovat, abychom netloustli a udržovali si zdravou životosprávu, ani žít bez tuků nelze. Lipidy patří mezi základní živiny, podstatné ale je především to, v jaké podobě tuky přijímáme. Pro správné fungování lidského organismu jsou nejdůležitější tzv. esenciální mastné kyseliny. Mozek je ze dvou třetin tvořen tukem a právě tyto nenasycené mastné kyseliny potřebuje pro svůj vývoj a fungování.

Prospěšné nenasycené mastné kyseliny si tělo samo nevyrobí

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 (kyselina alfa-linolenová) a omega-6 (kyselina gama-linolenová) se účastní řady klíčových procesů v těle. Organismus ale není schopen si je sám vyrobit, a proto je třeba je dodávat zvenčí. Zdaleka nejdůležitější je dodávat tuk v podobě nenasycených mastných kyselin dětem v době, kdy jejich mozek roste a vyvíjí se.

Pro rozvoj mozku, ale i nižší pravděpodobnost předčasného porodu

Součástí například i rybího tuku jsou látky DHA, které vytváří strukturu mozkové tkáně. Spolu s dalšími látkami umožňují tvorbu buněčných membrán. Proto je důležité dostatečně zásobit těmito látkami matčino tělo během těhotenství, a to nejen kvůli správnému vývoji mozku dítěte. Studie prokázaly, že u matek s dostatkem nenasycených mastných kyselin bylo 4x menší riziko předčasného porodu.

Zatímco v prenatálním vývoji je dítě zásobeno potřebnými látkami z matčina těla, později čerpá živiny v mateřském mléce, od předškolního věku je třeba pravidelně prospěšné nenasycené mastné kyseliny dodávat. Napomáhají vzájemné komunikaci nervových buněk a podporují procesy učení, paměti a koncentrace. To ale ještě neznamená, že dospělý člověk pravidelný přísun tuků nepotřebuje.

Občas oříšky, častěji ryby

Zvláště kvůli dietám a nepravidelnému stravování často zapomínáme na to, že tuk je ve správné podobě pro tělo základní složkou. Za bohatý zdroj omega-6 nenasycených mastných kyselin jsou označovány například ořechy, olej ze lněného semínka či pupalky. Největší zásobárnou omega-3 nenasycených kyselin jsou pak hlavně ryby. Rybí maso bychom si měli dopřávat optimálně dvakrát týdně.

Češi obecně konzumují ryby i další zdroje zdravých nenasycených mastných kyselin málo. Je tedy vhodné zařadit do svého jídelníčku především čerstvé mořské ryby. Nejlépe některé s tučnějším masem jako je například makrela, tuňák či losos. Pomoci mohou ale také potravinové doplňky s obsahem rybího oleje mořských ryb, často v kombinaci například s výtažkem z pupalky dvouleté či vitaminem E.