1. Mozek využívá méně energie než světlo v lednici

Aby mohl fungovat, potřebuje mozek dvanáct wattů. Zhruba stejné množství energie se na-chází ve dvou banánech.

2. Proč neslyšíme hovor v hlučné místnosti

Mozek přijímá jak zvuky z místnosti, tak zvuk mobilního telefonu. Přenesený hlas kamaráda se tak prolíná s hlasy v místnosti.

3. Proč »střílečky« bystří mozek

Hraní akčních her na počítači procvičuje vaši schopnost soustředit se v jedné chvíli na víc věcí. Při hře, jako je např. Tetris, kdy do sebe skládáte kostičky, se naopak soustředíte pouze na jednu věc.

4. Mozek má centrum vtipů

Abychom vtip pochopili, musí jej nejdříve mozek interpretovat. K tomuto účelu slouží čelní lalok mozku. Proto pacienti, kteří mají tuto část mozku poškozenou, zejména na pravé straně, vůbec nerozumějí vtipům.

5 . Proč si mozek snadno zapamatuje vlezlé písně

Znáte to, nápěv otravné písně vám duní hlavou... S tím nic nenaděláte. Centrum pro vyvolá-vání sekvencí je pro život člověka zcela nezbytné. Díky němu se například dokážeme pode-psat.

6. Proč se mozek probouzí zíváním

Zívání často spojujeme s pocity únavy a nudy. Pravdou je ale pravý opak! Úkolem zívání je mozek vzbudit. Zíváním proudí přes hrtan a hltan vzduch do plic. Kyslík se poté dostává do krve a tělo je tak čilejší. Zívají všichni obratlovci, včetně savců a ptáků. Zívá dokonce i lidský zárodek, a to už ve třetím měsíci těhotenství.

Kafe.cz zjistilo:

  • Větší mozek vůbec neznamená vyšší inteligenci. Například mozek Alberta Einsteina byl stejný jako u kteréhokoli průměrného člověka. Inteligence spíše závisí na propojení mezi mozkovými buňkami.
  • Mozek tvoří zhruba 2 % váhy člověka, ale spotřebovává 20 % tělesné energie.

Časté nemoci mozku

  • Alzheimerova choroba – degenerativní onemocnění mozku. Poškozuje mozek a jeho men-tální funkce a je provázena ztrátou paměti a dezorientací. U nás jí trpí 5 % lidí nad šedesát let. Kdo jí trpěl: americký prezident Ronald Reagan, nebo herec Charles Bronson
  • Parkinsonova choroba – toto nejobvyklejší degenerativní onemocnění nervového systému postihuje miliony lidí na celém světě. Nejčastěji se objevuje po šedesátém roce a je častější u mužů než u žen. Kdo jí trpěl: Adolf Hitler, nebo papež Jan Pavel II.
  • Roztroušená skleróza – degenerativní onemocnění nervů, které se často objeví náhle a v poměrně mladém věku. Působí únavu, poruchy vidění a hybnosti.
  • Demence – patří mezi velmi časté onemocnění mozku. Projevuje poruchou paměti, myšle-ní, neschopností řešit problémy a nezvládáním každodenních činností.