Moringa je životodárná rostlina: Připravte si z ní dva chutné recepty

Patříte mezi příznivce zdravého životního stylu? Tak to jste už možná slyšeli o rostlině moringa, která je někdy také nazývána stromem života. Moringa je ve světě dobře známá pro svůj neuvěřitelný přínos pro zdraví, dokáže totiž vyléčit až 300 chorob. Připravili jsme pro vás dva recepty, ve kterých je moringa využita, a které jsou nejen chutné, ale zároveň i velmi zdravé.

Co je Moringa

Rostlina moringa olejodárná je původem z podhůří Himálaje, dorůstá do výšky až dvanácti metrů a dá se zužitkovat od kořene až do posledního lístečku. Drsné podmínky jako nadmořská výška a extrémní sucho donutily moringu zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v náročném prostředí mohla vůbec přežít.

Pro zajímavost 100 g moringy (suché listy, prášek nebo kapsle) obsahuje: 17x více vápníku než mléko, 15x více draslíku než banán, 7x více vitamínu C než pomeranč, 10x více vitamínu A než mrkev, 25x více železa než špenát, 9x více proteinu než jogurt, 4x více vlákniny než ovesné vločky.

Kukuřičné těstoviny s tahini omáčkou a moringou

Potřebujete:

• kukuřičné těstoviny

• tahini pastu

• 1 lžíci moringy na 1 porci

• smetanu

• sůl

• pepř

• brokolici

Množství přizpůsobíme počtu porcí. K vařeným těstovinám si připravíme omáčku prohřátím 1 lžíce tahini pasty na 1 porci s trochou soli, pepře, moringy a asi 4 lžic vody na porci. Jakmile se vše promísí, přidáme zhruba dvě lžíce smetany a krátce provaříme společně.

Brokolici je nejlepší nachystat jen na páře, poklást ji na těstoviny a pokapat hotovou omáčkou. Dozdobit vše můžete sušenými rajčaty.

Slané moringa lívance

Potřebujete na 4–5 porcí:

• 300–400 ml podmáslí

• 300 ml syrovátky

• lžičku soli

• 3 polévkové lžíce moringy

• 2 vejce

• 150 g kukuřičné krupice

• 100 g hrachové mouky

• sáček sušeného droždí

• asi tři lžíce teplé vody

• kokosový tuk

Sušené droždí si rozmícháme v teplé vodě a necháme ho asi 10 min pracovat, udělají se na něm bublinky. Poté smícháme s vejci, vidličkou rozšleháme, osolíme, přidáme podmáslí a syrovátku, moringu a řádně znovu vidličkou nebo metlou promícháme.

Jakmile jsou všechny tekuté ingredience spojené, přimícháme i kukuřičnou a hrachovou mouku a promícháme v hladké tekuté těsto, které necháme v pokojové teplotě cca hodinu odpočívat a kynout.

Jakmile bude těsto vykynuté, uděláme lžící nebo naběračkou malé lívanečky na vyhřátou pánev mírně potřenou kokosovým tukem. Mezi dvě vrstvy lívanců můžeme plnit podušený špenát s česnekem nebo jarní cibulkou, čerstvý sýr.

Kvalitní Moringu můžete zakoupit v e-shopu Herb and Me. Přejeme dobrou chuť! 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek