Pojem mononukleóza

Infekční mononukleóza (Glandular fever) označuje poškození virového řádu. Tato nemoc během svého působení poškozuje vnitřní žlázy. Nejvíce zasahuje játra a v nemalé míře také slezinu. Virus byl pojmenován podle svých objevitelů – Epsteina a Barrové (odtud tedy jeho označení »EB virus«).

Jak nemoc vzniká?

Jasným »pomocníkem« při nákaze virem je stres. Pokud se stresujete delší časové období, může dojít k totálnímu nervovému vyčerpání organizmu, které vytváří úrodné podhoubí pro mononukleózu. Nakazit se můžete i při náhlém snížení imunity, které jednou za čas potká každého z nás. Často ji dostávají mladí lidé v období puberty, kdy je tělo vystaveno velkým změnám emocionálním i fyzickým. Mezi lidmi se jí někdy říká »líbací nemoc«, protože se nejlépe přenáší slinami. Z toho důvodu se jako její prevence doporučuje nepít po nikom z láhve, nekouřit společnou cigaretu a nelíbat se s neznámými a »neprověřenými« lidmi.

Jak na sobě mohu nemoc poznat?

Mononukleózu lze v zásadě rozdělit do dvou základních fází. Během první fáze, kdy nemoc pouze nastupuje, na sobě můžeme pozorovat častou únavu a spolu s ní i bolesti hlavy. Také nám může vyskočit horečka a k té se většinou přidá i nadměrné pocení. Ve druhé fázi nemoc už naplno propuká. S prohlubující nemocí se můžou objevit i bolesti ve svalech, zimnice a především nechutenství. Mnoho lidí na nemoc přichází právě kvůli náhlé a nevysvětlitelné nechuti k jídlu.

Nemoc v plném proudu

Jako hlavní znak nastoupí vysoká horečka, která dosahuje až 40°C. Vytvoří se povlaky na mandlích a zduří lymfatické uzliny, někdy může být proto mylně diagnostikována jako angína. Vizuální podoba nemoci se projeví i na očních víčkách, které mohou natéci. V některých případech zažloutne oční bělmo. Při neléčení nemoci se mohou objevit na kůži zarudlé pupínky. Díky zvětšování jater můžete pod žebry cítit nepříjemný tlak. Nemusíme podotýkat, že v této fázi je již nezbytné vyhledat lékaře. Nezřídka je nutná i hospitalizace, protože nemoc je nakažlivá.

Léčba

První věc, kterou lékař nejspíše podnikne, bude vyšetření krve. Z jaterních testů získá nezvratný důkaz o tom, zda mononukleózu máte či nikoliv. Na mononukleózu neexistuje žádná speciální léčba, ale zpravidla jsou nasazena silnější antibiotika. Jediným lékem je dlouhodobá a zpočátku poměrně drastická dieta. Čím pečlivěji je ale dodržována, tím rychleji se člověk uzdraví. Průměrná doba léčby je 6 měsíců. Nemoc po zaléčení zpravidla nezanechá žádné následky. Po vyléčení se můžete vrátit ke svému běžnému životu bez jakéhokoliv omezení.

Sedmero dietních zásad při mononukleóze podle Kafe.cz:

1. Pravidelnost - jíst pravidelně, vícekrát za den a to menší porce.
2. Čerstvá strava - jídlo by mělo být čerstvě připravené, ať vás ani nenapadne jíst konzervy, polévky ze sáčku a další jídla plná »éček«.
3. Pestrá strava - dbát na vyváženost potravy: maso, přílohy, zelenina, pečivo, s mírou i sladké, ale vhodné jsou třeba piškoty či med. Na čokoládu na čas zapomeňte, je příliš tučná.
4. Žádný alkohol - k tomu snad není potřeba komentáře. Jde o absolutní zákaz alkoholu v jakékoliv podobě.
5. Omezit tuky - především tuky živočišného původu a to v počáteční fázi opravdu výrazně!
6. Pozor na smažení, grilování - dávat přednost jiným způsobům tepelného zpracování potravin (vaření, dušení).
7. Zelenina ano - ale v první fázi jen ta, která »nenadýmá« a není pro vaše játra zátěží. Ovoce je samozřejmostí.