• S informací, že nás mléko zahleňuje, se setkáváme v poslední době poměrně často, avšak pravda to není.

Hlen z mléka? Subjektivní pocit

„Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak - ochranný film - který může být subjektivně vnímán jako hlen,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, odbornice projektu Bílé plus. „Jenže povlak je tvořen mléčným tukem, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen.“

Původ mýtu? Nejspíš v Číně!

Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. „Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy "hlenutvorné" potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky,“ přibližuje nám výživová poradkyně původ tohoto mýtu. „V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal, a to ani u dětí trpících astmatem,“ zdůrazňuje expertka.

Když si vzpomeneme na své dětství, možná se nám vybaví, jak nás léčily maminky nebo babičky, když jsme byli nastydlí. „Aby se nám lépe odkašlávalo, podávaly nám naše starostlivé „ošetřovatelky“ během nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko smíchané s nějakou přírodní minerální vodou,“ zmiňuje jednu z babských rad odbornice

Nepřítomnost laktózy u žluté rasy

Přes všechna logická vysvětlení přesto existují ti, kteří si myslí, že mléko zahleňuje. Jak jsme již zmiňovali, jedná se především o zastánce čínské medicíny. Může to souviset s tím, že žlutá rasa obecně (Asiaté) trpí častěji laktózovou intolerancí. To znamená, že jim chybí enzym pro štěpení mléčného cukru (laktózy). Nedokáží tedy mléčný cukr dobře trávit a trpí různými zažívacími problémy, jakými jsou křeče, průjmy nebo špatné trávení. To může způsobit to, že Asiaté mají k mléku celkově nepříliš pozitivní vztah.

Nebojte se mléčných výrobků

V souvislosti s teorií zahleňování se můžeme dokonce setkat s tím, že někteří léčitelé nabízejí kúry na „odhlenění“ střev v důsledku požití mléčných potravin. „Jak již ale bylo řečeno, příjem mléčných výrobků nevede k zahlenění organismu, proto není nutné podobné kúry podstupovat,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, odbornice projektu Bílé plus.

Více na www.bileplus.cz, kde najdete spousty informací o mléce a mléčných výrobcích nebo se třeba můžete inspirovat různými zajímavými recepty.