Bílý démon

Poslední roky se kolem mléka točí až moc nechtěné pozornosti. Jeho kvalita klesá, obsažené vitamíny se dají nahradit pestrou stravou se spoustou luštěnin, ovoce a zeleniny, způsobuje nadýmání, má špatný vliv na pleť a do boje se stárnutním se příliš nehrne.

Ti, kteří trpí intolerancí nebo alergií, nemají na výběr. Musí se výrobků z mléka nadobro vzdát nebo vzít zavděk alespoň bezlaktózovými náhražkami s přídavkem soji, kokosu nebo tapioky.

Bohužel není kampaň na démonizaci "bílého moku" úspěšná, stále se totiž drží mezi špičkou nejpopulárnějších potravin a málokdo si bez něj umí představit ospalé ráno. Bez jogurtů, tvarohů, kefírů, smetan a sýrů to zkrátka nejde.

Síla mléka

  • Obsahuje vápník, draslík, hořčík a vitamíny A, B, D, E, K
  • Podporuje vývoj a kondici kosterního systému
  • Snižuje riziko chorob jako osteoporóza, cukrovka 2. typu a rakovina tlustého střeva
  • Pomáhá při regeneraci těla po namáhavém cvičení
  • Udržuje rovnováhu glykogenu a napomáhá tvorbě svalové hmoty
  • Je zdrojem 9 esenciálních aminokyselin potřebných k růstu

Mléčné tipy

Mléko má prokazatelné hydratační a anti-age účinky. Je lehké a dostane i do hlubších vrstev kůže. Vzpruží stárnoucí pleť, nedráždí atopiky a vyživí i jemnou dětskou pokožku.

Stačí pár kapek medu do hrnku s teplým mlékem a můžete s klidem odložit prášky na spaní. Nasládlý lektvar vás uspí téměř okamžitě.

Mléko je téměř nenahraditelným zdrojem vápníku. Jedna sklenice ho obsahuje stejně jako dvě velké brokolice nebo jedna kapusta.

Doba spotřeby

Pasterizované mléko, ve kterém se tvoří hrudky a šíří kolem sebe štiplavý zápach, musí z domu. Ale nepasterizovaná varianta vydrží mnohem déle i po datu expirace.

  • Vylepší chuť koláče - některé recepty zkyslé mléko dokonce vyžadují
  • Steaky zkřehnou a zvláční - můžete použít i do marinády a nechat pár hodin uležet
  • Zjemní a hydratuje pleť - oproti čerstvému mléku obsahuje více výživných látek
  • Kleopatřina koupel - smočte se ve vaně s kyselým mlékem a přidejte pár kapek esenciálního oleje
  • Dodají vápník rostlinám - stačí čas od času prolít zbytky mléka a hned budou v lepší kondici

EKO mléko

Díky pokročilým technologiím se výrazně zmenšila plocha potřebná pro zemědělskou půdu a s ním i produkce hnoje, spotřeba vody a energie. Zároveň musí farmáři spolupracovat s veterinární správou a nechat dobytek pravidelně testovat, aby zůstala zaručena maximální kvalita vyprodukovaného mléka. Při nesprávné manipulaci s čerstvým mlékem se v něm velice rychle rozmnoží bakterie a ty mohou v těle člověka napáchat velké škody - rozvinout záněty nebo plísně. Před pasterizací se poměrně často vyskytovaly případy tuberkulózy.

Není mléko jako mléko

Kravské mléko je základní potravinou každého jídelníčku napříč celým světem. Přesto není zdaleka jediným. U nás je známé jen kozí, ovčí a buvolí, ale ve světě jich existuje celá řada, mimo jiné kobylí, lamí, velbloudí nebo jačí. Ale veganská strava nabízí spoustu dalších alternativ z rostlinné říše - mléko ze soji, kokosu, mandlí, rýže, ovsa, konopného semínka nebo výživného máku, která si můžete snadno vyrobit doma během chvilky.