Bolestivá menstruace neboli, jak říkají lékaři, primární dysmenorea, je termín pro menstruační bolesti a křeče, se kterými zejména mladší ženy bojují každý měsíc. „Ze své každodenní praxe vím, že to bývá nepříjemný, bolestivý a veškerou aktivitu omezující stav,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková.

Křeče z prostaglandinů

Podle různých odborných zdrojů zažije menstruační bolesti během svého fertilního období až 75 % žen. Výskyt obtíží je pravděpodobně geneticky podmíněný. Předpokládá se, že silné děložní stahy působící bolest a křeče jsou u těchto žen vyvolány vysokou hladinou prostaglandinů. Jde o látky podobné hormonům, které si tělo vytváří pouze v nepatrném množství. Hrají klíčovou roli v rozvoji bolesti, horečky, zánětu. Při vzestupu jejich hladiny může dojít ke zvýšené stimulaci hladké svaloviny, která se pak projevuje bolestmi až průjmy (při stimulaci hladké svaloviny střeva – zrychlený transit time). „Menstruačními bolestmi trpí obvykle dívky a mladší ženy s psychogenními obtížemi. Ve většině případů jsou dobře řešitelné, často i s pomocí přírodních přípravků nebo běžných léků proti bolesti,“ konstatuje lékařka.

Záhadná nemoc

Závažnější problém představuje dysmenorea sekundární, která je příznakem skrytého gynekologického onemocnění, například endometriózy, zánětu dělohy apod. Její léčba patří výhradně do rukou lékařů. Zásadní je totiž terapeuticky zasáhnout příčinu potíží. Endometrióza je poměrně rozšířené onemocnění, při němž se děložní sliznice (endometrium) nachází mimo děložní dutinu). Podle různých odhadů jí trpí asi 5 až 10 % ženské populace v reprodukčním věku. Chronickou bolest v podbřišku, která se při menstruaci obvykle ještě zvětšuje, má 50 až 90 % z nich. Endometrióza je onemocnění zánětlivé, chronické, závislé na ženském hormonu estrogenu a souvisí také s patologickým stavem imunitního systému. I když byla popsána už v roce 1860, lékaři ji označují za „záhadnou nemoc“. Až v posledních dvaceti letech se jí věnuje díky rozvoji diagnostických metod a farmakoterapie zasloužená pozornost.

Potíže menopauzy

Paradoxně „dámské potíže“ nekončí ani v období, kdy pravidelný menstruační cyklus ustává. Některé z nepříjemných stavů, jež provázejí období klimakteria, zná téměř 80 % žen mezi 45. a 60. rokem života. Návaly horka, noční pocení, poruchy spánku, bolesti hlavy, závratě, depresivní nálady, nesoustředěnost a nervozita, suché sliznice, pálení očí, svědění zevních rodidel a obtíže při pohlavním styku, nejsou-li léčeny, zbytečně snižují kvalitu života. Jednou z možností, jak důsledky poklesu ženských hormonů odstranit, je nahradit je uměle. „Hormonální substituce není elixír mládí. Není to lék na všechny nemoci, které přináší věk. Pro některé pacientky je nevhodná. Ale platí, že správně zvolená hormonální substituční terapie při správné indikaci přináší mnohem víc prospěchu než možných rizik,“ tvrdí gynekolog MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc.

Bylinky pomáhají

Jsou však ženy, které hledají přírodní řešení potíží souvisejících s klimakteriem. Existuje léčivých bylin, které příznivě ovlivňují hormonální změny a zmírňují potíže menopauzy. Účinný je například ploštičník hroznatý (Cimicifuga racemosa), který užívaly už indiánky v Severní Americe a nazývali ho Ženský kořen. Dokáže dobře regulovat nejen návaly horka a zvýšenou potivost, ale má pozitivní vliv i na psychický stav. Upravuje poruchy spánku a regeneruje poševní epitel. Další bylinou užívanou pro regulaci klimakterických obtíží je červený jetel nebo sója. Fytoestrogeny, které do určité míry mohou nahradit úbytek estrogenu v organismu ženy po menopauze, se rovněž vyskytují v pylu a ve včelí mateří kašičce. Tyto produkty se proto využívají k potlačení návalů horka, ke zmírnění depresivních nálad, poruch koncentrace, podrážděnosti apod. U mladších žen mají vliv také na úpravu cyklu, hormonálních hladin a očištění organismu.

CO JE TO, když se řekne HYPERMENOREA

Silné a prodloužené krvácení se spotřebou minimálně pěti vložek či tamponů denně. Krvácení trvá déle než 7 dnů.

MENORAGIE – silné menstruační krvácení netrvající déle než 7 dnů.

DYSMENOREA – bolesti spojené s menstruačním krvácením mohou nastupovat již dva až tři dny před menstruací, jsou lokalizované většinou v podbřišku, ale vystřelují i do zad či dolních končetin. Bolest bývá různě intenzivní a může být provázena zvracením, pocením, průjmy, častějším močením, nepříjemným zápachem potu, bolestmi hlavy až kolapsovým stavem.