Vypláchnete a je to!

Menstruační kalíšek je dámská hygienická pomůcka určená pro mnohonásobné použití během menstruace. Kalíšek se zavádí dovnitř do pochvy, kde se do něj sbírá menstruační krev.

Každé 4 až 12 hodin (podle intenzity menstruace) je nutné kalíšek vyjmout a vyprázdnit. Kalíšek pojme asi 30 ml tekutiny. Kalíšek díky tomu budete muset vyprazdňovat méně často, než si vyměňujete tampóny nebo vložky. Na rozdíl od tampónů se krev do kalíšku neabsorbuje, kalíšek je možné po vyjmutí umýt a znovu použít.

Menstruační kalíšek je vhodný pro všechny sporty včetně jízdy na kole a plavání.

O zdraví se nemusíte bát

Menstruační kalíšky se vyrábí z měkkého lékařského silikonu, z latexu a v poslední době také z termoplastu (TPE). Kalíšky z lékařského silikonu jsou nejdražší, jejich výhodou je ale to, že silikon je již roky používán v lékařství a alergie na tento materiál se téměř nevyskytují. Oproti tomu latex vyvolává alergie mnohem častěji. Nový materiál TPE má zdravotní atesty a zdá se být pro výrobu kalíšků stejně vhodný jako silikon. Jeho výhodou je, že kalíšky z něj vyrobené jsou levnější. Na dotek je kalíšek podobný dětskému dudlíku. Po zavedení těsně přilne ke stěně pochvy (vytvoří se podtlak) a tak je zaručeno, že krev stéká pouze do něj a ne ven.

Menstruační kalíšky neobsahují žádné superabsorbční látky, deodoranty ani bělidla. Jsou z antialergenního materiálu a nenarušují zdravé vaginální prostředí a mikroflóru. Jsou vhodné i pro ženy s citlivou pokožkou nebo ženy trpící exémy. Nejsou spojeny se syndromem toxického šoku.

Hladký povrch kalíšku nebrání samočisticím a ochranným mechanismům sliznice pochvy. Kalíšek neabsorbuje přirozenou vaginální vlhkost a neuvolňují se z něj žádná vlákna nebo částice.

Snadná údržba i dlouhá životnost

Menstruační kalíšek se desinfikuje stejně jako dudlík pro miminko: jednoduše ho necháte vyvařit cca 5 minut ve vodě.

Používání kalíšku je ekonomičtější a pohodlnější. Nebudete muset znovu a znovu kupovat tampóny a vložky a stále přemýšlet, zda jste si jich vzala s sebou dost, když jdete ven. Životnost menstruačního kalíšku je 5 až 15 let. Delší životnost uvádí výrobci kalíšků z lékařského silikonu.

Menstruační kalíšek je ze zdravotního hlediska lepší než tampóny. Materiál, ze kterého je kalíšek vyroben, je na rozdíl od materiálu tampónů nepřilnavý pro bakterie. To znamená, že se bakterie na kalíšku nemohou množit. Navíc kalíšek není napuštěn žádnými chemikáliemi. Při použití kalíšku nevznikají opruzeniny jako při použití vložek. Pokud je kalíšek správně zaveden a správně sedí, nemůže z něj unikat žádná krev a ani nevíte, že ho máte.

Je to ideální řešení dámské hygieny při cestování

Nemusíte přemýšlet, kolik vložek nebo tampónů si vzít s sebou. Klidně se můžete koupat i během svých dnů. Můžete se slunit v plavkách a neobávat se, kde vám zrovna vykoukne šňůrka od tampónu.

Při cestování s batohem na zádech nemusíte nosit spoustu vložek nebo tampónů a pořád je v batohu někam přendávat. Nemáte se kde umýt – nemusíte, při používání kalíšku nebudete špinavá od menstruační krve. Ani se vám nestane, že byste si ušpinila spacák. Navíc nebudete mít špatný pocit z vyhazování hygienických pomůcek během treku v přírodě.

Používání kalíšku je zcela bez zápachu!

Vaše menstruační krev totiž sama o sobě nesmrdí. Nepříjemný zápach začne vydávat až při kontaktu s vložkou nebo tampónem, které jsou napuštěné různými deodoranty. A také bakterie, pro které je krev nasáklá ve vložce nebo tampónu ideální domov, vůni zrovna nevydávají.

Používání menstruačního kalíšku se doporučuje ženám, které mají potíže s opakovanou vaginální mykózou a kalíšek je vhodný i pro ženy, které trpí na ekzémy nebo různé kožní alergie na tampony nebo latexový materiál. Silikonový materiál, který je absolutně neutrální, udržuje přirozené zdravé vaginální prostředí a nevysušuje sliznici.

Kalíšek můžete mít zavedený po celou noc a spolehlivě vás ochrání.

Více na www.kalisek.cz

Podívejte se na video youtuberky Terezy, která se svěřila se svými osobními zkušenostmi s menstruačním kalíškem:

Zdroj: Youtube

Čtěte také: Tohle jsou největší LŽI o MENSTRUACI!

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!