Jak to funguje?

Během operace, která trvá jen pár desítek minut, lékaři odsají tuk z vašeho břicha, zadečku či lýtek, vyfiltrují z něj kmenové buňky a ty injekční stříkačkou aplikují do vašich prsou. V prvních týdnech v „hrudní partii“ nepocítíte žádné změny. Nechte ale kmenové buňky pracovat a během půl roku se vaše poprsí zvětší až o dvě čísla. Navíc vypadají – oproti mnohdy nepovedeným silikonovým „melounům“ - podstatně přirozeněji.

Není to zadarmo

Procedura, která stojí kolem sta tisíc korun, byla původně vyvinuta pro ženy, které přišly o prsa kvůli rakovině a pro které není implantát vhodný. Vědci dlouho hledali cestu, jak využít vlastní tuk ke zvětšení poprsí. Léta se to však nedařilo, protože tělo tuk vstřebalo a ňadra po pár měsících opět „splaskla“. Vyfiltrované kmenové buňky tuto nevýhodu nemají – tělo totiž vlastní kmenové buňky nikdy nevstřebá. „Díky liposukci pacientka zhubne a následně jí zvětšíme poprsí tak, že nikdo nepozná, že je umělé,“ zní motto americké společnosti.

Jak to funguje?

  1. Začíná to klasickou liposukcí...
  2. Při té je tuk odsát z břicha.
  3. Ve speciálním přístroji se tuk odstředí a zbudou kmenové buňky, které se musí propláchnout ve slaném roztoku.
  4. Roztok s kmenovými buňkami se vstříkne do prsou, která pak po dobu zhruba šesti měsíců rostou.

Kafe.cz zjistilo

  • Jen v Evropě si ročně nechá zvětšit prsa asi půl milionu žen.
  • První zvětšení prsou sahá až do roku 1895. Tehdy v německém Heidelbergu použil doktor k vyrovnání velikosti prsů tuk z ženiných hýždí. Tehdy se ovšem nesetkal s velkým úspěchem, protože prsa záhy ztratila tvar – tuk se totiž vstřebal.
  • Podle výzkumů mají ženy s prsními implantáty větší sklon k sebevraždě. Páchají ji až třikrát častěji než ženy s přirozenými ňadry.