Teprve když ho učiní, poznají, že za „reprodukční hranicí“ nic nekončí.

Menopauza se obvykle dostaví kolem 50. roku. Přesný věk, kdy se tak stane, je velmi individuální. Závisí na genetických faktorech, na konstituci ženy i na způsobu života. Některé ženy nemají žádné potíže, jiné si stěžují na návaly horka, pocení, nespavost, větší únavnost nebo snížení chuti k sexu. Častým problémem je také inkontinence.

Pokles tvorby ženských hormonů však může mít i další následky. S menopauzou je například spojena i změna procesu ukládání tuku. Ten se začíná hromadit i mimo své typické lokalizace a významně přibývá žen obézních. S tím souvisí také vzestup hladiny cholesterolu a ostatních tuků v krvi, což zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Snížit tato nebezpečí klimakteria je možné i bez asistence lékařů dietou a pohybovou aktivitou.

Suché sliznice – další důsledek hormonálního stárnutí organismu ženy – však nemusí vždy znamenat ztrátu chuti na sex. Tento mýtus, který se k přechodu pojí, vyvrátili před časem výzkumníci z oblasti sexuality. Zjistili, že libido není spojené s hladinou estrogenu, která v období menopauzy výrazně klesá. Více než 50 % žen, které se zúčastnily průzkumu, žádný pokles zájmu o sex nezaznamenalo. Výrazný nedostatek chuti na sex přiznalo jen méně než 20 % jeho účastnic.

Prevence možných důsledků hormonálních změn v menopauze spočívá mimo jiné v přizpůsobení jídelníčku. Je dobré zvýšit podíl zeleniny a ovoce, vyvarovat se příliš ostrých a tučných jídel, dodržovat vydatný pitný režim. Lékaři doporučují rovněž omezit konzumaci alkoholických nápojů, kávy a úplně přestat s kouřením. Pro zmírnění nepříjemných projevů klimakteria existují na trhu volně prodejné nehormonální přírodní doplňky.

Velmi zásadní roli v tom, jak žena přechod snáší, hraje psychika. Žena po padesátce by si měla uvědomit, že klimakterium není nemoc, ale nové období. Už jen to, že se ho žena dožije, je důvod k radosti. V historii se o klimakteriu mluví jen velmi zřídka i proto, že jen málo žen svou poslední menstruaci přežilo. Dnešní ženy po menopauze žijí prakticky stejně aktivně, mnohé díky tomu, že děti jsou již odrostlé, ještě aktivněji než před ní.