Dírka u ucha naštěstí nijak nebezpečná není. Jde o dědičnou vývojovou vadu, která se objevuje zhruba u jednoho procenta populace, o něco častěji se vyskytuje u afrických národů. Polovina lidí, kteří tuto abnormalitu zdědili, ji mají u obou uší. Odborně se této podivné dírce říká preauricular sinus, v češtině se setkáte s pojmem pištěl. Pokud ale zvolíme lidovější mluvu, můžeme ve zkratce vysvětlit, že se jedná o jakousi dutinku navíc.

Dutinka je sama o sobě zcela něškodná, stejně jako další tělesné dutiny je ale náchylná k infekcím a zánětům. Ze zanícené dutinky pak vytéká hnis a je potřeba nasadit antibiotika. Když se záněty opakují častěji, lékaři obvykle celou dutinku chirurgicky odstraní.

Kdo je pověrčivý, bude mít ze své dutinky naopak radost. V Etiopii se totiž traduje, že dutinka u ucha přináší svému majiteli bohatství a prosperitu. (Také si právě ohmatáváte ucho, jestli se tam ta mrška někde neschovává?)

Se zajímavou teorii přišel americký biolog Neil Shubin. Podle něj by záhadná dutinka mohla být evolučním pozůstatkem rybích žáber a dokazovat, že lidé i ryby měli jednoho společného prapředka. Proti této teorii ale hovoří fakt, že dutiny navíc se objevují i jinde na těle, nejen u ucha. Časté jsou například konečníkové pištěle, které se tvoří okolo řitního otvoru a nemusejí být jen vrozené, vytvářejí se i v průběhu života.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku.