„Operace kyčelního a kolenního kloubu zapříčiněná obezitou budou brzy na denním pořádku. A během dvaceti let bude obezita hlavní příčinou cirhózy jater, v tomto směru předčí dokonce i alkohol,“ vysvětluje profesor Christopher Hawkey, prezident Britské společnosti pro gastroenterologii. „Lze dokonce předpokládat, že oproti původnímu očekávání se průměrný věk lidí do budoucna naopak zkrátí. Především kvůli obezitě,“ dodává.
Obezita podle něj způsobuje také až 10 % všech typů rakoviny, což potvrzuje i primářka pražské onkologie FN Motol Jana Prauzová:

„Špatný životní styl, stres, nevhodná strava... to všechno jsou civilizační návyky prokazatelně způsobující rakoviny. Například v případě rakoviny jícnu je to především přejídání, kouření a alkohol.”

ZAPOMEŇTE NA LIMONÁDY!

Jak zdůrazňují odborníci, všechno přitom začíná už v dětství. „Děti jedí nepravidelně, konzumují příliš mnoho sladkostí, pochutin a slazených limonád s vysokým obsahem kyseliny fosforečné na úkor běžné stravy,” varuje ve studii Dětská obezita dietoložka Kateřina Šlesingerová. Nápoje slazené cukrem považuje u dětí za zcela nevhodné. Například jedna dvoulitrová láhev koly obsahuje až 48 kostek cukru! Podle listu The Guardian v USA přestali kolu dobarvovat původním karamelovým barvivem, protože jde o potenciální karcinogen. U nás se ale prodává dál – její složení je totiž v souladu se zákony Evropské unie...

Z TLUSTÝCH DĚTÍ TLUSTÍ DOSPĚLÍ

Při zvážení všech těchto vlivů mají dnešní čeští kluci ve srovnání se svými otci mnohem nižší šanci, že se vůbec dožijí důchodu. „Přibližně 80 % obézních dětí zůstává obézními i v dospělosti,” varuje dietoložka Zdeňka Vlachová. Pokud ale například nevhodné nápoje u dětí nahradíte obyčejnou vodou, výrazně snížíte riziko obezity a s ní spojených nemocí.

  • Dejte svému dítěti do školy místo džusu nebo limonády pramenitou vodu nebo minerálku. Výsledky se potom dostaví i v případě, že vaši ratolest nedonutíte více se hýbat nebo vynechat hamburger k večeři.