„Ty nepoužíváš dudlík? A čím děcko utišíš?,“ ptá se jedna maminka druhé na procházce v parku. „To já, když řve, to neřeším – vrazím mu dudlík, a je to,“ pokračuje ve vysvětlování svých výchovných metod. Vzápětí jejímu dvouletému pokladu vezoucímu se ve sporťáku vypadne dudlík na zem. Maminka jej olízne a vrátí mu ho do pusy. A je to. Modelový případ, jak by to s dudlíkem vypadat rozhodně nemělo…

Dudlík? Jen když je to nutné…

Zatímco dřív dudlíky nikdo neřešil a používaly se běžně, dnes se většina odborníků kloní k názoru, že by se používat neměly buď vůbec, anebo jen v případě nutnosti – a pokud možno krátkodobě. Jakmile totiž dítě na dudlík naučíte, můžete mu nejen uškodit po zdravotní stránce, ale také prožít mnoho bezesných nocí. Téměř určitě se vám totiž stane, že si na něj dítě zvykne a jakmile mu v noci vypadne, probudí se a bude se ho dožadovat zpět. A vy místo spánku budete ve tmě po postýlce hledat vypadnutý dudlík…

Když nic nepomáhá…

Je jasné, že každé dítě je jiné. Každé se také rodí s jinou potřebou sát i s jiným temperamentem. Odborníci se proto v otázkách dudlíku shodují na jednom – pokud dítě stále pláče, ač je nakrmené, přebalené, není mu horko ani zima, chování, ani pohlazení nepomáhá a jediné, co ho utiší, je dudlík, dejte mu ho. Pokud tomu tak ale není, v žádném případě mu ho nevnucujte jen proto, že děti celebrit v televizi přece dudlíky mají, i když už dávno chodí po svých…

Tipy Kafe.cz:

  • Rozhodnete-li se, že dítěti dudlík dávat budete, věnujte velkou pozornost jeho výběru. Nejprve vyzkoušejte silikonové a anatomické dudlíky, které jsou nejvhodnější i pro vývoj chrupu. Až když zjistíte, že je dítě odmítá, pátrejte dále. Někdy je třeba vyzkoušet několik značek a tvarů, než si dítě najde ten svůj.
  • Na procházky, stejně jako na návštěvy či k lékaři, mějte s sebou vždy čistý rezervní dudlík s krytem či v uzavřené nádobě. Pokud dítě dudlík vyplivne a spadne mu na zem, nikdy jej neolizujte a nevracejte zpět. Přenesete tak na dítě mikroby, které máte v ústech a můžete je nakazit, aniž byste si sama připadala nemocná!

Kazí chrup i sání

Proč se v poslední době dudlíkům věnuje tolik pozornosti? Odborníci totiž přišli na to, že používání dudlíku může mít za následek deformaci čelisti a s tím následně spojené vady výslovnosti a že může vést ke kazivosti zubů. Tyto problémy hrozí především v případech, když má dítě dudlík v puse téměř neustále (tedy nejen např. k večernímu usínání) a dlouhodobě. Proto, pokud s dudlíkem začnete, byste měla po jednom roce dítě od dudlíku odnaučovat… Dalším faktem, který hraje proti dudlíkům je, že jeho používání kazí techniku sání u kojenců, a proto by se neměly vůbec dávat dětem do jednoho měsíce. Často se pak stává, že se dítě díky tomu odmítá přisát k prsu. A to není všechno – například finští vědci zjistili, že děti s dudlíky častěji trpí záněty středního ucha. Je prokázáno, že s dudlíky souvisí i vyšší výskyt respiračních chorob či střevních infekcí. Z těchto důvodů se stále více maminek používání dudlíku zcela vyhýbá.

Kafe.cz zjistilo:

  • Není-li vaše dítě často neklidné a dudlík nevyžaduje, nedávejte mu ho vůbec. Ne nadarmo se říká, že co nepozná, to mu nechybí.
  • Odmítá-li dítě dudlík, nevnucujte mu ho násilím.
  • Dáváte-li dítěti dudlík, vždy ho dobře omyjte v horké vodě a alespoň jednou týdně vyvařte či sterilizujte.
  • V žádném případě nedejte na zaručené rady, jako je namáčení dudlíku do medu. Když pomineme fakt, že med je pro malé děti velkým alergenem, pořádně jim zkazí zuby. Následkem jsou pak tzv. medové, rozpadající se zuby.
  • Pokud se rozhodnete dudlík nedávat, oznamte to celé rodině, především babičkám. Mohlo by se vám totiž stát, že se vrátíte k dítěti, které hlídala tchyně a najdete ho s dudlíkem v puse. Vaše předchozí snaha by tak byla zcela marná.

Dudlík místo pozornosti

S používáním dudlíku se pojí ještě jeden zajímavý fakt. Odborníci zjistili, že dudlíky používají častěji v rodinách, kde se dětem dostatečně nevěnují. Těm totiž slouží jako jistá náhrada za péči rodičů, které se jim nedostává a zklidní se právě dumláním. Dítě pak má velký problém se dudlíku vzdát, a to klidně až do předškolního věku!

Tip Kafe.cz

  • Odborníci radí, že na dítě, které si potřebuje zadumlat, můžete vyzkoušet jednoduchý trik – dát mu na chvíli do pusy váš malíček. Dítě jej bude chvíli cucat a mnohdy usne. Samozřejmě v tomto případě je podmínkou mít dobře umyté ruce. Tento fígl, který k nám dorazil z Ameriky, by však neměl zkoušet kdokoli, ale jen maminka či tatínek…