Desítky značek, druhů, barev, čtyřkolky, trojkolky, šestikolky… Nabídka kočárků je zkrátka tak široká, že se v ní neorientuje zrovna nejlépe. Nejedna maminka proto často dá na první dojem a vybere si takový kočárek, který ji padne do oka. Jenomže – má to i svá úskalí. Koupi kočárku byste si měla dobře promyslet, protože by se lehce mohlo stát, že byste z něj byla nešťastná. Poradíme vám, podle čeho vybírat.

1. Klasika, nebo trojkombinace

Kočárek budete potřebovat možná až do tří let věku dítěte, a tak je třeba si dobře promyslet, co od něj očekáváte. Pokud chcete mít vše v jednom, hodí se pro vás tzv. trojkombinace, tedy kočárky, které zahrnují hlubokou korbu, sportovní sedačku a autosedačku. Vše je v jednom tónu a můžete je dát na jeden a tentýž podvozek.

2. Váha a manipulace

Velmi důležitým kritériem je váha kočárku a manipulace s ním. A to zvlášť tehdy, budete-li muset kočárek často nosit. Bydlíte-li například ve třetím patře bez výtahu, vyberte si takový, který je odlehčený a jde snadno rozložit a složit. Jezdíte-li často autem, pak zjistěte, jak je kočárek skladný a kolik měří ve složeném stavu. Mohlo by se totiž stát, že se vám do auta nevejde.

3. Kolečka

Trojkolka, čtyřkolka, anebo šestikolka? Záleží na vás, vašem vkusu i na tom, kam hodláte s kočárkem jezdit. Moderní trojkolky jsou ideální do města, protože se s nimi snadno manipuluje. Zdají se vám nestabilní? Nemusíte se bát. Musíte však dát pozor při jejím výběru – ne každý je totiž stejná. Zaměřte se na kvalitní značky, v tomto případě se nevyplatí šetřit. Důležité je, aby bylo možné přední kolo zaaretovat, není-li jeho protáčení žádoucí, například v hrbolatém terénu. Při výběru kočárku se také zajímejte, jaká má kola – jsou-li gumová, anebo nafukovací. U druhých z nich musíte věnovat pozornost údržbě a dofukování, jejich vlastnosti však oceníte při jízdě v horším terénu. Velké oblibě se dnes těší také šestikolky.

4. Velikost a výška

Dejte pozor na kočárky, které mají extrémně malou hlubokou korbu. Pokud vám totiž dítě rychleji vyroste, brzo se vám do ní nemusí vlézt. Ideální je korba s rozměry cca 80x35 cm. V případě výběru sportovního kočárku se zajímejte o výšku opěrky (čím vyšší, tím lepší), a také o to, zda a jak jde polohovat. Některé sporťáky (a dokonce i lehčí golfky) se dají sklopit až do lehu, a tak v nich můžete vozit i úplně malé dítě. Nejde-li opěrka sklopit úplně, můžete jej použít nejdříve od 6 měsíců dítěte a nedá-li se sklopit vůbec, pak ještě později – až dítě samo sedí. Sportovní část by také měla kvůli bezpečnosti obsahovat pětibodové bezpečností pásy.

5. Brzdy a rukojeť

Kočárky běžně obsahují nožní brzdu. Ta vám bude bohatě stačit, pokud se nechystáte jezdit z prudkých kopců, anebo neplánujete s kočárkem jezdit na kolečkových bruslích. Pokud ano, volte raději model, jehož součástí je brzda ruční. Jste-li vy, anebo váš partner, vyšší postavy zajímejte se také, má-li kočárek výškově nastavitelnou rukojeť. Nebudete se tak muset na procházce hrbit a předejdete bolestem zad. Pozor také na to, aby šla zabrzdit obě kolečka zaráz a nikoli každé jednotlivě.

6. Příslušenství

Při výběru kočárku se také nezapomeňte informovat, jaké obsahuje příslušenství. U hlubokých korbiček je důležitá síťka proti hmyzu a pláštěnka. U sporťáků pak navíc nánožník. Zjistěte také, zda je součástí přebalovaní taška, která lze připevnit na rukojeť. Pokud ne, dokupte si ji – kam jinam byste dala pleny, ubrousky a další věci pro miminko…