Tříměsíční koliky jsou problémem, s nímž se setkává minimálně každý osmý novorozenec. Podle statistik trápí více chlapce, a to, jak už název napovídá, zejména po první tři měsíce života. Poznáte ji snadno – miminko chytne náhlý záchvat pláče, rudne, kroutí se a nedá se utišit. A za tím vší stojí – jednoduše řečeno – větry.

Když vzduch tlačí v bříšku…

Miminka, která kolikou trpí, většinou při krmení spolykají větší množství vzduchu, který se hromadí ve střevech. A když nemůže ven, začnou bolesti. Koliky se často objevují v pravidelnou denní dobu, nejčastěji odpoledne až večer. Miminka, která jimi trpí, většinou pijí hltavě, častěji ublinkávají. Bolesti bříška se mohou objevit již při jídle – děťátko je neklidné, pouští se prsu, nebo lahvičky a pláče… Kromě spolykání velkého množství vzduchu ale může být na vině i nezralost trávícího traktu miminka či alergie na některou složku mléka.

Trápení na tři měsíce

Nad svíjejícím se uzlíčkem, kterému se přes veškerou pomoc neulevuje, mnohdy zapláče i maminka. Možností, jak děťátku pomoct, totiž není mnoho. Anebo jsou, avšak ne vždy zabírají. V první řadě se doporučuje kojícím maminkám vyloučit ze stravy všechny nadýmavé potraviny a perlivé nápoje, nekojícím maminkám potom netřepat z lahvičkami, aby v nich nevznikaly vzduchové bubliny. Když děťátko začne plakat, pak jej zkuste pochovat a pohoupat, následně vyzkoušejte některý (či všechny) z následujících tipů. Na každé miminko totiž zabírá něco jiného. Pokud ani to nepomůže, doporučují lékaři – vydržte, po třech měsících koliky většinou přejdou…

Tipy Kafe.cz: Jak pomoct při kolice

1. Masáž bříška

Pokud miminko bolí bříško, vyzkoušejte jemnou masáž. Využít na ni můžete některou z volně prodejných emulzí, anebo olejů, které jsou na to speciálně určené. Masírujte vždy kolem pupíku ve směru hodinových ručiček.

2. Třešňové pecičky

V síti drogerií DM můžete koupit speciální polštářek naplněný třešňovými pecičkami. Stačí jej nahřát v mikrovlnné troubě a položit kojenci na bříško. Stejným způsobem může pomoct i nahřátá plenka.

3. Kapky

V lékárnách jsou k dostání tři druhy kapek určené pro bolavá bříška miminek. Zkušenosti maminek ukazují, že chce opravdu vyzkoušet všechny, protože každé dítě reaguje jinak. Uvidíte sama, které vám nejvíce pomáhají.

Horký tip Kafe.cz

Poslední dobou prolétla médii zpráva, že Probiotické kapky můžete koupit v okolních státech výrazně levněji, protože je dováží jiný distributor. A tak pokud si zajedete například na Slovensko, koupíte je za necelých 10 EUR, tedy za 260 Kč! Levněji vám kapičky vyjdou i v Polsku.

4. Rektální rourka