Alergici každé jaro vítají s kapesníkem v ruce a se slzami v očích. A tím to bohužel nekončí. Mívají pocit věčně ucpaného nosu, ale také svědění v nose, trápí je vodnatá rýma i kýchání.

  • Alergickou reakci sliznic nejčastěji spouštějí právě pyly, kterými příroda přímo překypuje. Na svědomí ji ovšem mohou mít také roztoči z domácího prachu, plísňové spóry či zvířecí alergeny. A nemusí to být vždycky jen srst a chlupy, jak si dosud mnozí myslí, ale i sliny a moč zvířete.

Sezonní i celoroční rýma

Alergie v současné době trápí asi 2,5 milionu Čechů a jejich počet stále stoupá. Přibývá ovšem nejen pacientů s alergickou rýmou, ale také ekzematiků i astmatiků a stále častěji se tato onemocnění dokonce vyskytují současně. Jaro bývá pro alergiky sice nejnáročnější, ale mnozí tímto onemocněním trpí i celoročně. „Sezonního alergika více trápí akutní obtíže, jako je svědění a kýchání, zatímco celoročního alergika více obtěžuje ucpaný nos,“ porovnává primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Irena Krčmová, CSc. Kromě nosních obtíží ovšem pacienti mívají také oční problémy.

Zhoršená kvalita života

Věčně uslzené oči v kombinaci s nosními potížemi mohou přitom negativně ovlivnit i celkovou kvalitu života. Pacienti mívají problémy se spánkem, hůř zvládají práci a častěji bývají na nemocenské. „Onemocnění může mít negativní dopad také na jejich psychiku, společenské a partnerské vztahy,“ dodává paní primářka. Počíhat si ovšem umí nejen na dospělé, ale i dětské pacienty. U dětí může mít pak nejednou na svědomí i zhoršený školní prospěch.

Z alergika astmatik?

Nemoc se u dětí obvykle projevuje podobně jako u dospělých. Těžší případy alergické rýmy bývají u malých pacientů navíc provázeny bolestí hlavy, kloubů a svalů, zvýšenou teplotou či chrápáním. Někdy se objevují i tmavé kruhy pod očima. Děti také poměrně často kvůli ucpanému nosu dýchají otevřenými ústy.

  • Alergická rýma přitom podle statistik časem vymizí pouze u 10-23 procent dětských pacientů. Poměrně často může naopak přivodit i závažnější zdravotní komplikace.

„Pokud se alergická rýma objeví jako první alergické onemocnění u dítěte, zvyšuje se až čtyřnásobně ve srovnání se zdravou populací riziko vzniku průduškového astmatu,“ upozorňuje MUDr. Jiřina Chládková, PhD., z Dětské kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Prick test: Jak probíhá vyšetření

Přítomnost alergií dokáže lékař odhalit pomocí jednoduchých kožních testů, obvykle pomocí tzv. Prick testu. Na vnitřní stranu předloktí pacientovi v pravidelných odstupech v kapičkách nanese nejčastější alergeny (směsi pylů, roztoče, různé druhy plísní a podobně). Pomocí kopíčka v tomto místě naruší kůži a tím do ní vpraví stopové množství alergenu.

  • Zmíněné vyšetření není nijak bolestivé a výsledky testu dokáže lékař interpretovat již po 15 minutách.

„Léčba alergické rýmy se dá rozdělit do tří jednoduchých kroků,“ upozorní doktorka Krčmová. „V první řadě by nemocní měli omezit kontakt s alergenem, pak přichází na řadu medikamentózní léčba a dále alergenová imunoterapie.“ Ale ne vždycky je všechno tak snadné.

Co odhalil průzkum

Na různá úskalí upozornil mimo jiné také loňský průzkum, který zjišťoval, jaké povědomí má široká veřejnost o alergiích. A zároveň sledoval i jejich výskyt a postoj lidí k léčbě. Ukázalo se, že každý pátý z dotázaných má nějakou formu alergie.

  • Většina z nich trpí tímto onemocněním na jaře a v létě, necelá čtvrtina pak po celý rok.

Potěšující je, že téměř 90 procent účastníků průzkumu se léčí, pravidelně ovšem jen necelá polovina. Nejčastější příčinou bývá neochota zajít si ke svému lékaři pro recept, někdy i nedůvěra k lékům na alergii. Krásná louka může být přitom pro neléčeného pacienta skutečným postrachem. A možná by přitom stačilo jen překonat vlastní lenost a nebo nedůvěru. Moderní medicína totiž už dovede poměrně úspěšně tlumit nepříjemné projevy alergie, i když zcela vyléčit toto onemocnění ještě nedovede.

Tipy Kafe

  • Pokud máte podezření na alergickou rýmu, zkuste vyplnit jednoduchý dotazník, který může napovědět, zda tímto onemocněním trpíte. Naleznete ho na webových stránkách České iniciativy pro astma (ČIPA) na adrese: www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy. Stačí ho pak donést lékaři, který na základě dalších vyšetření posoudí, zda alergickou rýmou opravdu trpíte, a případně zahájí vhodnou léčbu.