Každý den ráno strávíme drahocenný čas před zrcadlem a snažíme se o perfektní líčení. Ale jen málokdy máme štěstí, že nám vydrží celý den. Stačí pár slz, déšť či jen trochu vlhčí počasí, vítr nebo únava. Pak se na sebe podíváme do zrcadla a zhrozíme se. Jak si udržet krásný make-up celý den, vám asi neporadíme (leda byste zvolila ten ornamentní), ale můžeme vám ukázat pár tipů, jak líčení opravit.

Co budete jistojistě potřebovat, aneb vybavte si svou kosmetickou KPZ:

  • papírový kapesníček (vatový tampon)
  • vatové tyčinky
  • tvářenku – tou dokončíte opravy, dodá vám znovu šmrnc a barvu
  • rtěnku
  • korektor
  • světlé oční stíny
  • odličovadlo – ve formě ubrousků je do kabelky ideální
  • oční kapky (po pláči krásně zklidní oči a opadne opuchnutí) – po každém pláči a před opravami make-upu nakapejte léčivé oční kapičky do obou očí, uvidíte, že dokážou s červenýma a oteklýma očima zázraky

Rozmazaná řasenka

Slzy nebo jen mnutí očí, prostě stačí chvilka a místo na řasách máme řasenku po celém obličeji. Jak svůj vzhled zachránit? Rozhodně zapomeňte na tření papírovým kapesníčkem nebo rovnou prsty. Na to vám říkáme jedno obrovské NE.

První pomoc:

  • Pláčete? Tak zakloňte hlavu dozadu! Make-up a řasenka tak nemůže stéct po tvářích dolů a naděláte mnohem méně škody. A pak snažte se co nejméně třít oči a otírat slzy prsty. Nepomůže vám to a navíc svoji vizáž ještě zhoršíte.

Ani vám nepomůže, pokud vatovým tampónem na místa potřísněná řasenkou nanesete novou vrstvu make-pu. Namísto toho ponořte do odličovadla (pokud nemáte přímo odličovadlo, stačí jakákoli hydratační krém) vatovou tyčinku a jemnými pohyby odstraňte zbytky řasenky. Netlačte a nesnažte se místa drhnout. Stačí opravdu jemně – nesetřete tak velkou vrstvu make-upu. Nakonec na místa naneste tenkou vrstvu korektoru.

Rozteklý make-up

Tady vám pomůže papírový kapesníček! Jemně, ale rychle setřete „zaneřáděné“ a rozteklé části make-upu. Jde o to setřít vlhkost a špínu. Jen tak budete moci pokračovat v opravách.

První pomoc:

  • Nemáte odličovadlo ani papírové kapesníčky? Pokud máte v práci jemný toaletní papír, máte vyhráno. (Opravdu musí být jemný, tzv. „šmirgl papír“ není vhodný na obličej, akorát jej podráždíte.)

Namočte papírový kapesníček či utěrku do vody a nechte nasáknout. Pak přiložte na postižená místa a jemně setřete. Prsty pak zlehka vklepávejte make-up nebo korektor do stop po slzách a jemně roztírejte. Podívejte se také na oblast kolem nosu a rozhodně na ni v opravách nezapomeňte.

Slité oční stíny

Při pláči se nám často i tzv. „sežmolkují“ oční stíny a nebo se nám na ně obtiskne černá řasenka. Přemýšlíte, jak to spravit, abyste nenadělala více škody než užitku?

První pomoc:

  • V každém případě přestaňte plakat a dejte si chvíli na uklidněnou. Oční víčka mohou být pláčem napuchlá a tak je nedoporučujeme ještě dráždit nebo na ně nanášet oční stíny. Zůstaňte 15 minut v klidu na záchodě a zhluboka se zavřenýma očima dýchejte.

Jemně přitiskněte lehce navlhčený papírový ubrousek na oční víčka, netřete, nestírejte. Aniž byste oko podráždily, smyjete maz a černé stopy z řasenky. Poté opravte světlými stíny a přidejte trochu tvářenky. Jemné líčení vám po pláči rozjasní tvář i oči.