Kdo by nechtěl mít obličej bez sebemenší chybičky. Ale ne každá z nás má pleť jako z alabastru, bez vrásek a nevzhledných nedokonalostí. Proto používáme make-up, aby nám pomohl naše nedostatky skrýt a zároveň zvýraznit naše přednosti. Občas se ale může stát, že se tento věrný sluha stane zlým pánem, protože nám místo pomoci a ubírání let nějaké ty roky přidá. V dalším textu najdete nejčastější chyby, které vás mohou udělat staršími. Tak už je neopakujte!

Špatná podkladová báze

Asi jste už o ní slyšely, nebo ji používáte. Jedná se o bezbarvou tekutinu s gelovou konzistencí, která primárně slouží k tomu, aby připravila pleť na make-up. Díky ní prodloužíte životnost líčení. Zároveň pomáhá vyhladit vrásky, stáhnout póry a vaši pleť rozjasnit. Když si ale zvolíte špatný typ, tak si můžete ošklivě uškodit. S narůstajícím věkem se pleť vysušuje, takže báze by měla být na vodním či krémovém základu, popř. pod ní použijte hydratační krém. Poradit s tou nejlepší právě pro vás může dobrá kosmetička.

Červená na tvářích

Nanést správně tvářenku je umění, většina žen si dává špatnou barvu ve velké intentitě, nebo ji roztírá přes celé tváře. Na tvářích si tak vytváří podivné neforemné koláče. Tvářenku volte trochu tmavší, než je barva vaší pleti. Nejprve si udělejte pomyslnou přímku mezi středem ucha a koutkem rtů, poté si přiložte ukazováček a prostředníček ke kořeni nosu. Tvářenku naneste v tenké vrstvě na tuto přímku, ale nepřesahujte místo, kde vám končily prsty. Pak už ji jen zbývá kulatým štětcem rozetřít pohybem dopředu a dozadu do ztracena.

Černá linka na spodním víčku

Hodně žen si myslí, že je to sexy, ale není. Proč tedy tuto chybu nedělat? Taková černá linka vám opticky zmenší oko, to navíc bude vypadat zapadlé a působit unaveně. A to jsou všechno příznaky stáří. Abyste tedy naopak vypadala mladě a svěže, musíte oko rozjasnit a opticky zvětšit. Tedy, ideálně si na spodek oka naneste světlou bílou linku, které vám tento efekt jednoduše zajistí. Navíc budete vypadat, jako byste make-up ani neměla. Tmavou linku si udělejte maximálně nad okem.

Přešlapy s korektorem

Tím nejdůležitějším pravidlem pro použití korektoru je, že se nesmí nanášet v tlusté vrstvě. Méně je více. Především v oblasti pod očima, kde je 7x slabší kůže, než jinde na obličeji. Kvůli přehnanému množství můžete docílit spíše efektu masky s nepřirozeným vzhledem a zdůrazníte to, co mělo být naopak zakryto. Rovněž je velmi důležité dbát na jeho správnou barvu. Hodně světlé odstíny aplikované pod očima totiž mohou udělat světlé mapy, které už pak nejdou zakrýt pudrem. Volte tedy spíše ty žluté nebo broskvové.

Metalické oční stíny

Tyto stíny vám skutečně hodně přidávají léta. Zdůrazňují totiž vrásky a jakékoliv nedokonalosti. Pokud chcete dosáhnout podobného efektu pro rozzáření pohledu, tak zkuste matující, nebo saténové stíny. Ty totiž nezvýrazní skvrny a vrásky. Třpytky můžete v omezené míře použít pro vytažení očí. Naneste je ale jen v drobné míře do koutku oka. Tím na toto místo zaměříte pozornost vašeho okolí. Po případě můžete použít hodně světlé barvy, abyste oči rozzářily.

Moc tmavá rtěnka

Ano, i tmavá rtěnka na rtech vám přidá hodně let navíc. Naše rty se stávají v průběhu stárnutí užšími a tenčími a my máme proto tendence je co nejvíce zvýrazňovat. Jen si tím ale ubližujeme. Taková rtěnka, která má barvu jen o odstím tmavší než je naše přirozená barva rtů s trochou lesku, dokáže na našich rtech hotové zázraky. Případně vyzkoušejte na rty nanést jen lesk. Budete působit mnohem lépe a mladistvěji, než s výraznou, ale nevhodnou rtěnkou.

Špatné zvýraznění

Světlá zdravá pleť rovná se mladistvě působící vzhled. Pamatujte na to, když budete chtít konturovat vaši tvář k dokonalosti. Například zvýraznění obočí pomocí lesklých třpytek vám jen přidá nežádoucí roky navíc, protože vám kvůli tomu zapadnou oči. Ty vy potřebujete naopak vyzdvihnout. Ke zvýraznění proto ve zralém věku doporučujeme jen líce a případně střed očí.

Příliš mnoho maskary na spodních řasách

Když si na spodní řasy nanesete příliš mnoho řasenky, tak vám to pod očima vytvoří stín a flíčky a zvýrazníte tím tak kruhy pod očima. A která z nás by zrovna o tohle stála. Správná řasenka má tedy řasy zvýraznit a dodat jim objem a tvar, nikoliv na ně nanést tunu barvy. Pamatujte na to při jejím výběru. A rozhodně nesmí na řasách zanechávat žmolky.

Méně je více

Jak se tedy líčit s přibývajícím věkem? Vězte, že méně je více. Snažte se působit přirozeně, jako byste make-up skoro neměla. Pokud si už potrpíte na něco extravagantnějšího, tak uberte na intenzitě. Vždycky se ale snažte, abyste se v make-upu cítila dobře, protože teprve pak vám bude slušet. A nezapomínejte zkoušet nové věci. I ty vám mohou pomoci najít styl líčení, které vám bude nejvíce sedět.