V základu rozlišujeme šest tvarů očí a na každý se podíváme pořádně zblízka. Ať už dáváte přednost líčení za pomoci kajalové tužky, linkám ve fixu, tekutým linkám se štětečkem, či hrotem, vždy byste měla hlavně znát svůj typ očí.

Mandlové oči

Mandlovým očím sluší linka, která povede od vnitřního koutku oka a směrem k vnějšímu koutku se rozšiřuje. Opticky otevře oko ještě více a pokud je vaše ruka zručná, můžete si dovolit i jemnější linku na spodní víčko, která povede zhruba od půlky oka do vnějšího koutku. Ve vnějším koutku by se měly obě linky spojit a nepřesahovat za vnější koutek.

Kulaté oči

Kulaté oči jsou výrazné samy o sobě a vlastně téměř pomoct ani nepotřebují. Na druhou stranu i výrazné oči mohou být ještě výraznější a pomůže jim linka, která povede až za vnější koutek oka. Můžete u nich trochu přidat i u spodního víčka, ale až od půlky k vnějšímu koutku.

Oči daleko od sebe

Oči daleko od sebe jsou případem mnoha dam. Obličej tak působí exoticky a v líčení si daná dívka nebo žena nemůže dovolit úplně vše. Linky, které těmto očím lichotí, by se měly líčit nejen přes celé horní víčko, ale také kousek na spodní víčko u vnitřního koutku. Linka by v žádném případě neměla přesahovat za vnější koutek oka.

Spadnutá víčka

Spadlá víčka, která působí také dojmem, že jsou oči blízko u sebe, nalíčíte je nejlépe tak, že linku protáhnete za okraj oka směrem nahoru. Opticky tak oko otevřete a budete vypadat mladší. Můžete přidat i spodní linku, ale jen jemně. Také určitě použijte světelejší linku k vnitřnímu koutku. Pomůžete si tím a oko otevřete.

Protáhlé oči

Protáhlé oči, které evokují oči kočky, která je naprosto blažená, jsou krásné, vyžadují ale speciální líčení. Linku je dobré vést kousek nad linií řas, oči pak budou vypadat větší a nebudou se opticky zavírat. Tento typ očí bohužel působí velmi často dojmem unavené ženy, než spokojené a veselé.

Zapadlé oči

Pro zapadlé oči je vhodná silnější linka, která je rozšířená. V tomto případě je dobé i přidat zvednutý konec u vnějšího koutku, který vede směrem k obočí. Na spodní víčko, či do vnějšího koutku můžete přidat světlou barvu, bílou, případně stříbrnou. Opticky vaše oko "vytáhne".