Egypt, kolébka všeho

Starověký Egypt položil světové historii velmi pevné základy ve vědě, v kultuře, boji, společenských tradicích i módě. I když později přišly další civilizace, ta egyptská zůstává dodnes zdrojem mnoha objevů a stále se vynořují nové poznatky, které formují naše smýšlení o starověké době.

Krása vpřed

Výrazné líčení k egyptské kultuře patřilo a odráželo postavení ve společnosti. O běžné kosmetice, jakou známe dnes, si mohli nechat zdát, a tak využívali vše, co barvilo. Sama Kleopatra byla ztělesněním tamní krásy a neexistovalo, aby ukázala svou přirozenou tvář. Poznávacím znamením byly tlusté černé linky protažené až ke spánkům, metalické stíny nanášené těsně pod obočí a jemné červené rty. Věřilo se, že čím výraznější líčení, tím větší podpora a náklonnost bohů. A tak si malachitovým práškem rozjasňovali tváře i muži, aby nepřišli zkrátka. Zelená metalická barva byla pro Egypťany typická. Neměla jen dekorativní efekt, ale chránila oči před horkým větrem, prachem a poletujícím pískem.

  • Linky z namletého sulfidu olovnatého
  • Stíny ze spálených mandlí, popela nebo jedovatého prášku antimonu
  • Růž a rtěnka z nadrcených křídel brouků a motýlů
  • Krém z chlapecké moči

Prášková barviva se smíchala s ovčím tukem a vytvořila se krémová konzistence.

Elizabeth Taylor

V roce 1963 se Elizabeth Taylor převtělila do role egyptské královny Kleopatry. Podmanivý pohled ani paruka nestačily. Naštěstí se kouzlilo s běžnou kosmetikou a herečka nemusela mít na obličeji výdobytky egyptské civilizace.