Libby Huffer trpí poměrně vzácným onemocněním – neurofibromatózou. Neurofibromatóza zahrnuje tři odlišné diagnózy, Libby je postižena neurofibromatózou prvního typu (NF1). Jedná se o autosomálně dominantně dědičné onemocnění (tj. týká se genů umístěných na nepohlavních chromosomech, gen pro NF1 je umístěn na 17. chromozomu). Výskyt NF1 se v populaci vyskytuje v poměru 1:3 000 až 1:4 000. Pro toto onemocnění je charakteristický výskyt mnohočetných nádorů centrálního i periferního nervového systému, které se propagují na kůži ve formě kožních pigmentací. Později se tvoří nevzhledné nezhoubné nádory – neurofibromy, které rostou pod kůži. Počet neurofibromů je individuální, Libby jich má na těle více než 6000! Pokrývají téměř většinu povrchu jejího těla.

Libby podstoupila první část léčby a sami můžete posoudit, jak vypadala před léčbou, v průběhu léčby a jak vypadá její kůže nyní. Bohužel neexistuje žádná léčba, která by dovedla odstranit příčiny tohoto onemocnění. Způsob léčby spočívá pouze v chirurgickém odstranění výstupků, menší fibromy se elektrokauterem „vypalují“. Léčba je velmi nákladná, Libby má za sebou již druhou. Finance získává skrze sociálních sítích pod heslem „Když nebudeme viděni, nebudeme ani vyslyšeni.“

Velkou oporou v boji s projevy tohoto onemocnění je pro Libby její matka, která rovněž trpí stejnou formou nemoci. Pro takto postižené ženy je velmi rizikové založit rodinu, Libby zvládla těhotenství bez větších problémů a co je důležité, její dcera Lindsey tuto nemoc nezdědila.