Rozhovor s lékařem na téma chřipka

  • 1. Jaké jsou příznaky chřipky?

Chřipka má obvykle náhlý začátek, kdy během jednoho dne vystoupí teplota na 38-39 °C, někdy i výše, objeví se bolesti svalů, kloubů, zad a pocit vyčerpání. Převládá pocit ucpaného nosu, škrábání v krku a neproduktivní kašel – tedy kašel bez vykašlávání hlenu.

  • 2. S jakým onemocněním ji lidé nejčastěji zaměňují?

Nejčastěji bývá chřipka zaměňována s nachlazením (jiná virová onemocnění). Obě onemocnění mají společné bolesti a teplotu. U chřipky jsou však příznaky intenzivnější, onemocnění je mnohem nebezpečnější než běžná virová infekce, je zatíženo častějšími komplikacemi, které mohou vést u oslabených jedinců až k úmrtí. Proti chřipce chrání očkování.

  • 3. Jaký je obvykle průběh chřipkového onemocnění a jak dlouho trvá, než dojde k úplnému uzdravení?

U nekomplikované chřipky prvotní příznaky ustoupí do 4 dnů, ostatní příznaky do 10 dnů. Většinou dojde k úplnému uzdravení. Nejčastější komplikací je zápal plic, který samozřejmě průběh nemoci značně prodlouží.

Vyležte to aneb léčba chřipky a nachlazení

  • 4. Jak chřipku efektivně léčit, aby došlo k uzdravení v co nejkratší době?

U většiny nemocných je terapie symptomatická, tj. léčíme přímo jednotlivé projevy nemoci, jako je bolest v krku, únava a zvýšená teplota. Nezbytný je pobyt v klidu na lůžku nejméně po dobu horeček a omezení fyzické námahy. Podle potřeby se podávají léky na snížení horečky, léky potlačující bolest, tlumící kašel a zvyšuje se dodávka vitamínu C. Důležitý je dostatek tekutin, zejména čaje. Komplikace bakteriálního původu, kdy dochází k vykašlávání hlenu nebo se v krku vytvoří zánětlivé čepy, se léčí antibiotiky.

  • 5. Jak chřipku efektivně léčit u dospělého a u dětí?

Obecně se u chřipky snažíme ovlivňovat dva hlavní projevy – bolest a teplotu. Asi nejrozšířenějším lékem je Aspirin (nebo Acylpyrin), jehož hlavní účinnou složkou je kyselina acetylsalicylová, která toho „umí“ skutečně mnoho. Působí jako mírné až středně silné analgetikum (proti bolesti) a jako účinné antipyretikum (proti horečce). Nesmí se používat u pacientů v dětském věku, protože kyselina acetylsalicylová u nich zvyšuje riziko vzniku tzv. Reyeova syndromu. Jedná se o závažné a často smrtelné onemocnění jater a některých dalších orgánů s poškozením mozku. U dětí se proto při snižování horečky podává paracetamol a ibuprofen.

  • 6. Které léky, nejlepší na běžnou chřipku, si můžu pořídit bez receptu?

Teplotu a bolesti potlačí léky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu, u dospělých potom i preparáty s kyselinou acetylsalicylovou. Vhodné jsou i vitamínové preparáty kombinované s přípravky na podporu imunity.

Prevence půl zdraví

  • 7. Jak předcházet chřipce nebo nachlazení? Jaké doplňky stravy mohu preventivně užívat?

Chřipce lze předcházet například pomocí očkování. Určitě je vhodné omezit kontakt s nemocnými lidmi, dbát na racionální stravu s dostatkem ovoce a zeleniny, zvýšit přísun vitamínů a posilování imunitního systému například formou otužování či saunování.

  • 8. Nejúčinnějším preventivním opatřením proti chřipce je očkování. Kde se mohu nechat naočkovat a kdy je nejlepší čas?

Očkovat se můžete u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Ideálně se očkuje během října nebo listopadu, očkování můžete podstoupit ještě i na začátku epidemie. Ochrana nastupuje během dvou týdnů.

Pro a proti očkování

  • 9. Jaké jsou nejčastěji nežádoucí účinky očkování?

Všechny dostupné očkovací látky jsou všeobecně dobře snášeny. V ojedinělých případech se může objevit reakce v místě vpichu v podobě otoku, zarudnutí nebo zvýšená bolestivost. Z celkových příznaků je to únava, bolest svalů, hlavy, kloubů, zvýšená teplota a zažívací problémy.

  • 10. Jaké jsou nejrizikovější skupiny a proč?

Nejrizikovější skupinou jsou děti do 5 let a senioři nad 65 let. Obě skupiny mívají sníženou obranyschopnost organismu. Ohrožené jsou rovněž osoby, které jsou s rizikovými skupinami v kontaktu nebo chronicky nemocní jedinci trpící onemocněním jater, ledvin, srdce, cév, dýchacího systému, pacienti s metabolickým onemocněním či poruchou imunitního systému.