Myslíte si, že je v létě lepší přejít na studenou stravu? Omyl! Pokud totiž jíte jen pečivo, uzeniny či sýry, můžete si rozhodit trávení a hrozí i dehydratace. Co si tedy dopřávat?
V galerii najdete návod na lehký jídelníček, který je ideální do horkých dnů.
Nebezpečný úbytek vody v těle hrozí nejen při pobytu na rozpálené pláži, ale i kvůli špatně zvolené skladbě jídelníčku. „Suchá strava, ke které se řadí například i mléčné výrobky, zapříčiňuje zahuštění krve a výraznou redukci tělních tekutin, což vede k oslabení zažívání a k následným trávicím potížím, jako je plynatost, nadýmání, křeče," potvrzuje specialista na zdravý životní styl Milan Merva z Menu Gold. Které potraviny by tedy v letním jídelníčku neměly chybět?
I jídlo hydratuje
Letní strava by měla tělo hydratovat. O to se nejvíc stará obyčejná voda, nicméně zhruba 20 procent denního příjmu tekutin pochází z potravin. Odborníci doporučují konzumaci zelené zeleniny.
Okurka, ledový salát, celer, paprika, špenát či brokolice obsahují více než 90 procent vody. Mezi hydratační potraviny patří i grapefruit, vodní meloun, ředkvičky a rajčata. V seznamu nesmí chybět ani chia semínka, která dokážou absorbovat velké množství vody (desetinásobek vlastní váhy).
Kolik tekutin potřebujeme?
Voda tvoří více než 60 procent těla, ale mnoho lidí na její důležitost zapomíná. Zabraňuje mimo jiné přehřátí organismu a chrání nás také před úpalem. „Za běžného dne by se spotřeba vody měla pohybovat v rozmezí 0,2 až 0,4 l na 10 kg tělesné hmotnosti. Během sportovních aktivit doporučuji pít 0,1 až 0,25 l každých 15 až 30 minut. Nejlepší variantou je čistá voda, slabé přírodní vody bez oxidu uhličitého (neperlivé) a čaj (zelený, mátový, šípkový, bylinný)," říká poradce na výživu s tím, že pro doplnění tekutin jsou v menší míře vhodné i mineralizované vody (Vincentka). Jejich konzumace by ovšem neměla přesáhnout 500 ml za den.
Co jíst na ochlazení
Během horkých dnů je častokrát zapotřebí potravin, jež osvěží a zchladí organismus. Z ovoce sem patří hlavně subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Ze zeleniny jde opět o tu zelenou: celer, špenát, zelí, hlávkový salát, okurky, cukety, čekanka a dále pak zlehka upravené brambory.