Náhoda

Na chlapcovu chorobu nezabíral horký čaj ani běžné léky. Maminka Tracy Doran se synkem vyrazila do nemocnice. „Vydali jsme se na návštěvu k mým rodičům do Liverpoolu. Lee se na prarodiče moc těšil, ostatně jako vždy. Ještě večer začal pokašlávat, druhý den prospal a další den ráno mu vylétla horečka a začal mít problémy s dechem. Podle lékaře šlo o chřipku, takže jsme dostali antibiotika a odjeli jsme domů. Netušila jsem, že to nejhorší nás teprve čeká,“ vypráví Tracy. Nemoc, kterou personál v nemocnici v Liverpoolu popsal jako chřipku, se však nelepšila. Naopak. Lee se cítil každou hodinu hůř. Chlapci se po čtyřech dnech konečně trochu ulevilo, Tracy tedy s dětmi odjela domů do Skotska. Ale tam záhadná nemoc opět udeřila plnou silou. Podle jedněch odborníků šlo o meningitidu, pak o pneumonii.

Pomoc v poslední chvíli přišla z nečekané strany, od souseda. Ten pracoval jako inženýr na ropných plošinách v Severním moři a doporučil jí lékaře. Ten po sérii vyšetření zjistil, že Lee trpí vzácnou srdeční vadou a možnost výskytu je jedna ku milionu. Jediné řešení představovala transplantace.

Dobrý konec

Čekání na volné místo v registru bylo nekonečné. Rodina se bála každého telefonátu a zazvonění zvonku. Bylo to mučivé. Transplantaci nakonec provedla špičková klinika Great Ormond v Londýně. Cesta tam se změnila v peklo. Lee během ní upadl třikrát do kómatu. Poprvé ho oživil lékař z pohotovosti, podruhé člen letecké záchranky a potřetí personál na klinice. Operace trvala 20 hodin. Mnohem horší ale bylo čekání, jestli tělo nové srdce přijme a neobjeví se infekce.

Po operaci zůstal Lee paralyzovaný na levou polovinu těla. Jeho stav se lepšil jen nepatrně. V nemocnici strávil 10 týdnů, teprve pak si ho mohla matka vzít zpátky domů. Teď už jsou lékařské prognózy povzbudivé, podle doktorů chlapce čeká plnohodnotný život. Pravidelnému dohledu zdravotníků se ale nevyhne.