Návod

S koupí lednice dostanete i podrobný návod, jak ji správně používat. Nadšeně nalistujete na stránku správného uložení jednotlivých potravin a při prvním velkém nákupu naskládáte vše přesně podle návodu. Mají výrobci spotřebičů pravdu? Nebo jen to jen marketingový tah, jak mít dobrý pocit z plné lednice?

Citrusové plody

Pomeranče, grepy, limetky, citrony nebo pomela se doslova vyžívají v teplých podmínkách. Stačí jen stálý proud vzduchu, aby se kůra nezapařila a nezačala plesnivět. Stejně tak potřebují dostatek prostoru, aby se neotlačily. Neexistuje logický důvod k uskladňování citrusových plodů v lednici.

Čerstvá vejce

Máte-li k dispozici čerstvá vajíčka, netřeba je rychle zavírat do lednice do plastových stojánků a připravovat jim teplotní šok. První dva týdny jim pokojová teplota svědčí, aniž by došlo ke zkažení.

Máslo

Jste naučené ukládat mléčné výrobky automaticky do ledničky? Chlad máslu v žádném případě neublíží, ale není potřeba, aby tam zabíralo místo. Pokojová teplota je výhodnější pro další zpracování. Ztuhlou kostku másla musíte před použitím nechat povolit nebo zbytečně tepelně upravit. Navíc se snáz roztírá a mísí s ostatními surovinami při vaření. Nenechte se proto zmást uložením v obchodech. Svoje místo v boxu s chlazením má z ryze praktických důvodů - jak byste převáželi čtvrt kila povoleného másla?

Kečup

Rajčata ztrácí v chladu svou chuť a mouční. A ani oblíbené dochucovadlo si s lednicí netyká. Díky vysoké míře kyselosti se umí dočasně samo zakonzervovat a při pokojové teplotě dokonce zvýraznit svou ovocnou (ano, rajčata patří mezi ovoce) chuť. Používáte-li ho sporadicky, pro prodloužení trvanlivosti ho přeci jen ukliďte k ledu.

Káva

Koluje mýtus, že lednice funguje jako konzervační skříňka, která by měla zastavit nebo alespoň zpomalit kazivost některých surovin. Zrnka aromatické kávy mohou nasát jiné vůně a pachy z uložených potravin, ale i se nepříjemně rozlinout. Zásoby skladujte výhradně při pokojové teplotě ve vzduchotěsných dózách, které nepropouští světlo.

Červené víno

Teplé víno patří mezi to nejhorší, co byste mohli ochutnat. Na druhou stranu konstantní teplota kolem 5 stupňů, která panuje v lednici, brání uvolnění výrazných chutí a víno by bylo mdlé, bez "ocásku" a jen lehce nakyslé. Ideální variantou je elektrická vinotéka nebo sklep, kde by mohla lahev den před otevřením odpočívat. Není-li zbytí, postačí 15 minut v lednici nebo efektní kbelík na sekt s ledem.

Čokoláda

Tabulka čokolády se často skladuje v lednici, aby se v teple neroztekla. Špetka logiky na tom je, ale sladká pochoutka má nejradši rozpětí mezi 14 a 16 stupni. Tu je těžké zajistit v lednici, ve spíži i na vzduchu. Stejné peripetie jsou s uskladněním v temnu nebo na světle. Tam totiž vystupuje na povrch nahromaděný tuk a vytváří nevzhlednou šedou vrstvu. V ideálním případě kupujte jen takové množství čokolády, které co nejdříve zkonzumujete.